Εκτέλεση
Για το φύλλο
Βάζουμε στο μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο της κουζινομηχανής για 5 λεπτά. Αν δεν έχετε κουζινομηχανή ζυμώνετε με τα χέρια.
Είναι έτοιμη όταν καθαρίσει το μπολ, είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
Την χωρίζουμε στα 2 και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη, να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Το μεγαλύτερο κομμάτι θα μπει κάτω και το άλλο από πάνω.
Ανοίγουμε ένα φύλλο και ρίχνουμε βούτυρο λιωμένο. Αλείφουμε με πινέλο να πάει παντού.
Διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά το φύλλο και ρίχνουμε πάλι βούτυρο.
Αλείφουμε με το πινέλο να πάει παντού.
Διπλώνουμε πάλι από αριστερά και δεξιά και ρίχνουμε βούτυρο και αλείφουμε πάλι με πινέλο.
Κλείνουμε και έχουμε ένα μακρόστενο πακέτο.
Αλείφουμε με βούτυρο που έχει το πινέλο και κλείνουμε το πακέτο.
Έτσι έχουμε ένα τετράγωνο πακέτο.
Το βάζουμε σε σακουλάκι κουζίνας και το κλείνουμε καλά.
Βάζουμε το πακέτο στο ψυγείο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη ζύμη.
Σε αυτό το στάδιο η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο από 2 ώρες έως 5 μέρες, εγώ τα συντηρώ στο συρτάρι που έχει ψύξη.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
Βουτυρώνουμε και βάζουμε τη γέμιση σε μία στρώση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε χορευτά και τσαλακωτά πάνω στη γέμιση.
Κλείνουμε την πίτα γύρω γύρω τσιμπώντας τις ενώσεις.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε την πίτα σε 16 κομμάτια.
Για τη γέμιση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε την πίτα με το αντικολλητικό χαρτί στην λαμαρίνα στην μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε, στους 200ºC για 40 λεπτά.
Ψήνουμε πάντα ανάλογα τον φούρνο μας και πως ψήνει. Τόση ώρα χρειάστηκε ο φούρνος μου γιατί είναι δυνατός.
Η πίτα βγαίνει λεπτή με πολύ τραγανό φύλλο.
Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου από την Φλώρινα, για την παραδοσιακή συνταγή της τυρόπιτας που μοιράστηκε μαζί μας. Βρείτε περισσότερα για την Ελπίδα στο blog της.