• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
693

Για τα μανιτάρια

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 100 γρ. καβουρντισμένο φουντούκι, (χοντροκομμένο)
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για το γλυκοπικάντικο ταχίνι

  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. κουρκουμά
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Λίγο αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 200 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μικρό ταψί και απλώνουμε σε μια στρώση τα πλευρώτους.

Τα καρυκεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα αλείφουμε με ένα πινέλο να λαδωθούν.

Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στη μεσαία σχάρα, για 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλυκοπικάντικο ταχίνι: Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ το σκόρδο, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το μέλι.

Τα αλέθουμε μέχρι να πολτοποιηθεί το σκόρδο.

Προσθέτουμε το ταχίνι, το νερό, τον κουρκουμά και το καυτερό πιπέρι και δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα στο μπλέντερ να ομογενοποιηθεί.

Αραιώνουμε τη σάλτσα με λίγο νερό.

Ελέγχουμε τις γεύσεις για την ένταση των υλικών και διορθώνουμε ανάλογα με το πώς το προτιμάμε, πιο ξινό, γλυκό ή πιο καυτερό.

Μόλις βγάλουμε τα πλευρώτους από το φούρνο, τα περιχύνουμε, όσο είναι ζεστά, με το γλυκοκαυτερό ταχίνι.

Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φουντούκια και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.

Σερβίρουμε τα μανιτάρια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Εξαιρετική επιλογή για σαλάτα ή για ελαφρύ γεύμα για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες (8 μανιτάρια δίνουν μόλις 32 θερμίδες) αλλά η διατροφική τους αξία είναι ισχυρή καθώς οι πρωτεΐνες τους θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας και σε περιόδους νηστείας αντικαθιστούν το κρέας. Παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως την Β12 που γενικά τη συναντούμε δύσκολα σε τρόφιμα του φυτικού βασιλείου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται