Μανταρινάδα ή πορτοκαλάδα
Για την σπιτική συμπυκνωμένη μανταρινάδα ή πορτοκαλάδα, διαλέγουμε αρωματικά μανταρίνια χιώτικα κατά προτίμηση.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι σε μικρή κατσαρόλα. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε για 2′.
Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αν θέλετε, σουρώστε το σιρόπι για μην φαίνεται το ξύσμα. Εγώ προσωπικά το αφήνω μέσα .
Στύβουμε τα μανταρίνια και κρατάμε το χυμό. Αν θέλετε σουρώστε το χυμό για πιο διάφανο αποτέλεσμα.
Ενώνουμε το κρύο σιρόπι με τον φρέσκο χυμό μανταρίνι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι, στο ψυγείο για 1 μήνα ή στην κατάψυξη για 4 μήνες.
Σερβίρουμε βάζοντας 1 μέρος σπιτική μανταρινάδα συμπυκνωμένη με 1½ μέρος κρύο νερό απλό ή ανθρακούχο.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με παγάκια.