Εκτέλεση
Μαρινάδα
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και την ρίγανη.
Προσθέτουμε τις φλούδες λεμόνι, πορτοκάλι και ανακατεύουμε τα υλικά.
Βάζουμε το χοιρινό σε γυάλινο σκεύος και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και το δεντρολίβανο.
Το περιχύνουμε με την καλύτερη και σκεπάζουμε.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες
Αφήνουμε να μαριναριστεί από 4-6 ώρες για καλύτερη και πιο αρωματική γεύση.
Στο φούρνο
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις στρώνουμε στη γάστρα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε χοντρά κομμάτια.
Την προσθέτουμε.
Τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Θα ψήσουμε στους 200°C στις αντιστάσεις
Τοποθετούμε το φαγητό στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για 45’ χωρίς καπάκι.
Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.