Εκτέλεση
Τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα, χωρίς χτυπήματα (γερά).
Τα πλένουμε καλά.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μπουκιές.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις βανίλιες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Περιχύνουμε µε 3/4 φλ. νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) από την ώρα που θα πάρει βράση για 15΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα και να λιώσουν.
Μετράμε τότε το μείγμα των φρούτων. Όσα φλιτζάνια είναι τα φρούτα τόσα φλιτζάνια ζάχαρη συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά τα φρούτα (την πούλπα πλέον) µε τη ζάχαρη, να λιώσει.
Βράζουμε τη μαρµελάδα σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση για 15΄-20΄.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να βράσει για 1΄-2΄.
Για τη συντήρηση
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω (να ξεχειλίζει).
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε στον πάγκο (το καπάκι να ακουμπά στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά.
Τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.
Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, το συντηρούμε στο ψυγείο.