Εκτέλεση
Οι λωτοί που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμοι. Πρέπει ο λωτός να έχει ωριμάσει αλλά να έχει σφιχτή σάρκα.
Προσωπικά προτιμώ τους μεγάλους κιτρινοπορτοκαλί λωτούς, με ωοειδές σχήμα και κωνική απόληξη.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα. Αφαιρούμε τις λευκές ίνες στο κέντρο και τους εμφανείς σπόρους.
Κόβουμε σε κομμάτια τον λωτό και το μήλο.
Τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού και στίβουμε μέσα το πορτοκάλι.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα υλικά για 10′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μετά πολτοποιούμε τη μαρμελάδα λωτού με ραβδομπλέντερ.
Συνεχίζουμε τον βρασμό χαμηλώνοντας τη εστία σε μέτρια ένταση, για περίπου 25′.
Προς το τέλος του βρασμού αρωματίζουμε με λουίζα η αρμπαρόριζα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πυκνώσει και αφήνει στρώση στην ράχη της κουτάλας.
Όση ώρα βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μερικές φορές.
Γεμίζουμε ένα μεγάλο ή δυο μικρά αποστειρωμένα καυτά βάζα, μέχρι πάνω.
Σφραγίζουμε με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε το βάζο στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον με κενό αέρος.
Αφήνουμε έτσι μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αποθηκεύουμε το βάζο σε σκιερό ντουλάπι.
Μετά το άνοιγμα συντηρούμε την μαρμελάδα λωτού στο ψυγείο.
Μυστικό
Να θυμάστε ότι η μαρμελάδα είναι αραιή όσο είναι καυτή , αλλά όταν κρυώσει σταθεροποιείται. Γι’ αυτό προσοχή στον βρασμό μην σφίξει πολύ όσο βράζει στην κατσαρόλα.
Ρίξε μια κουταλιά βρασμένη καυτή μαρμελάδα σε ένα ρηχό πιάτο κι άσε να σταθεί για 2-3 ´. Αν κουνήσεις το πιάτο και η μαρμελάδα τρέχει, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον βράσιμο.