Μαρμελάδα πορτοκάλι
Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι με κομμάτια πορτοκαλιού, πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι.
Αφαιρούμε το κοτσάνι.
Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε.
Στύβουμε και το λεμόνι.
Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στο στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού.
Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι.
Το δένουμε σε πουγκί.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού (και του λεμονιού αν θέλετε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου.
Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι. ο χυμός πρέπει να είναι 1/2 λίτρο.
Αν είναι λιγότερος, προσθέτουμε χυμό μέχρι να έχουμε 1/2 λίτρο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.
Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες ως 1 νύχτα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα και 15΄με 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες.
Σιγοβράζουμε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά.
Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ και να μη χυθεί έξω.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.
Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.
Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε.
Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν καλά.
Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες.
Αν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά
Ζάχαρη μπορείτε να βάλετε από 1.200 γραμ. μέχρι 1.500 γραμ. ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη μαρμελάδα.
Διαλέγουμε φρούτα ακέρωτα με χοντρή φλούδα. Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για μαρμελάδες από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο.
Ξαφρίζουμε την κατσαρόλα όποτε είναι αναγκαίο.
Όσο περισσότερο μένουν οι φλούδες στο χυμό πριν βράσουμε τη μαρμελάδα, τόσο πιο έντονη γεύση φρούτου θα έχει η μαρμελάδα μας.
Όλη την πούλπα, τα κουκούτσια και τη σάρκα πορτοκαλιούπου βγάζουμε από τις φλούδες, τα χρειαζόμαστε γιατί είναι πλούσια σε πηκτίνη και βοηθάνε τη μαρμελάδα να πήξει τέλεια.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν παχιά στρώση που στέκεται καλύπτει τη ράχη της κουτάλας.
Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει η ένδειξη να δείξει 105°C.