Για τη μαρμελάδα ρόδι
Χρειαζόμαστε χυμό από φρέσκο κόκκινο ρόδι.
Στύβουμε τα φρέσκα ρόδια και σουρώνουμε το χυμό σε ένα τουλπάνι ή φίλτρο του καφέ.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν πουρές το μήλο.
Τότε, προσθέτουμε το χυμό ροδιού κι ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για επιπλέον 15 λεπτά και να πυκνώσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τους σπόρους ροδιού (προαιρετικά 1 σφηνάκι ρούμι μαύρο) και το λεμόνι και βράζουμε για 5 λεπτά επιπλέον.
Γεμίζουμε με προσοχή τα αποστειρωμένα ζεστά βάζα μέχρι πάνω, με την καυτή μαρμελάδα ρόδι.
Σφραγίζουμε τα βάζα με το καπάκι τους.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, στρώνουμε πανί στον πάτο της.
Βάζουμε τα βάζα ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα, με το καπάκι να ακουμπά στον πάτο της.
Γεμίζουμε με καυτό νερό να σκεπάζονται τα βάζα.
Από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, βράζουμε τη μαρμελάδα ρόδι μέσα στα βάζα, για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Με προσοχή αφαιρούμε τα καυτά βάζα.
Τα αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας αναποδογυρισμένα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Διατηρούμε τη μαρμελάδα ρόδι σε δροσερό σημείο της κουζίνας ή στο ψυγείο.
Από την ώρα που ανοίγουμε ένα βάζο με μαρμελάδα, τη διατηρούμε στο ψυγείο. Κλειστή στο βάζο της, η μαρμελάδα ρόδι διατηρείται για αρκετούς μήνες σε δροσερό σημείο.
Ταιριάζει τέλεια σε ψωμί για πρωινό ή σε κέικ, τη σερβίρουμε με πιατέλα τυριών ή πλάι σε σε ψητό κρέας και πουλερικό.
Μυστικά
Διαλέξτε ρόδια ώριμα, κόκκινα και γλυκά. Αν τα ροδιά σας είναι ανοιχτόχρωμα, ανοιχτόχρωμη θα βγει και η μαρμελάδα.
Στύψτε τα ροδιά σε στίφτη για χυμούς ή καθαρίστε τους ζουμερούς σπόρους ροδιού και βάλτε τους σε λεπτό σουρωτήρι. Πιέστε με μία σπάτουλα ώστε να πάρετε όσο περισσότερο χυμό γίνεται.
Φορέστε γάντια γιατί τα ρόδια βάφουν ανεξίτηλα τα χέρια.
Δεν χρησιμοποιώ μπαχαρικά ή άλλο αρωματικό. Από μόνο του το ρόδι έχει τέλεια γεύση. Ό,τι άλλο και να βάλετε θα καλύψει το ντελικάτο άρωμα του ροδιού.
Αν παρόλα αυτά κάτι θέλετε να προσθέσετε, προτείνω ένα κλωνάρι βανίλιας.
Μπορείτε αντί να στύψετε τα ροδιά, να τα καθαρίσετε και να βάλετε τους σπόρους μέσα στο μήλο και τη ζάχαρη.
Με τον βρασμό θα βγάλουν όλο τον χυμό τους. Όμως μετά, θα πρέπει να σουρώσετε το μείγμα και να αφαιρέσετε τους σπόρους που πλέον θα είναι άχρηστοι.
Σιγουρευτείτε ότι τα βάζα σας είναι ήδη ζεστά όταν βάλετε την καυτή μαρμελάδα. Αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να ραγίσουν.
Η μαρμελάδα ρόδι χρειάζεται πηκτίνη για να δέσει.
Αντί πηκτίνης χρησιμοποιώ ψιλοκομμένο μήλο, που δίνει σώμα στη μαρμελάδα αλλά και πολύ ωραία γεύση και υφή.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε την ακόλουθη εκδοχή με πηκτίνη, την οποία θα βρείτε σε φακελάκια στα σούπερ μάρκετ ή χύμα στα καταστήματα μπαχαρικών.
Εναλλακτικά παρασκευή
Εναλλακτικά για τη μαρμελάδα ρόδι ζελέ με πηκτίνη, χρησιμοποιείτε:
4 φλ. χυμό φρέσκου ροδιού,
5 φλ. ζάχαρη,
1 φακελάκι πηκτίνη (7 γρ),
χυμό από 1/2 λεμόνι
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το χυμό από ρόδι, το λεμόνι και την πηκτίνη, ανακατεύουμε και βάζουμε δυνατά τη φωτιά.
Μόλις πάρει βράση και πάντα ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
Αφήνουμε εκτός φωτιάς να κοπεί ο βρασμός.
Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια της μαρμελάδας.
Μοιράζουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία βρασμού και κονσερβοποίησης της μαρμελάδας.
Η μαρμελάδα ρόδι με πηκτίνη θα πάρει τη μορφή ζελέ αφού παγώσει τελείως.
Όσο είναι ζεστή θα είναι αραιή και υγρή.