Μελιτζάνες με ρύζι πιλάφι, ενίοτε τρίβουν μέσα και κολοκυθάκια. Εύκολο, θρεπτικό και οικονομικό. Δοκιμάστε το!

Μελιτζάνες με ρύζι πιλάφι, ενίοτε τρίβουν μέσα και κολοκυθάκια. Εύκολο, θρεπτικό και οικονομικό. Δοκιμάστε το!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
58
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε κύβους)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη)
  • 2 φλ. ρύζι για πιλάφι (πλυμένο με νερό σε σουρωτήρι)
  • 4 φλ. νερό (ή ζωμό κότας ή ζωμό λαχανικών)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Προαιρετικά
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι στραγγιστό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 420 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Μελιτζάνες πιλάφι

Πλένουμε πρώτα τις μελιτζάνες.

Αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε καρέ και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για 10 λεπτά (θα ρουφήξουν λιγότερο λάδι).

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για 2 με 3 λεπτά μόνο.

Στύβουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.

Σοτάρουμε για 3 λεπτά, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε το φαγητό για 15 λεπτά.

Ρίχνουμε και τα μυρωδικά για τις μελιτζάνες με ρύζι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και καπάκι για να κρατηθεί το ρύζι σπυρωτό και να μη λασπώσει.

Αφήνουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το γιαούρτι (προαιρετικά) και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε αμέσως.

Αγαπάτε τη γεύση της μελιτζάνας; Εδώ θα βρείτε υπέροχες συνταγές με μελιτζάνες για να απογειώσετε το τραπέζι σας!

Μετά τις υπέροχες μελιτζάνες με ρύζι πιλάφι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα ακομα πιάτο στα πλαίσια της μεσογογειακής κουζίνας. Η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών όπως Α και ορισμένων του συμπλέγματος Β, καθώς επίσης και σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που μεταξύ των άλλων συμβάλλουν στο γρήγορο κορεσμό, αποτελώντας έτσι σύμμαχο μας στον έλεγχο βάρους. Τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής (σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, πιπέρι κ.ά) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες απογειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διατροφική αξία του πιάτου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται