Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρέ 3 εκ και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει.
Βράζουμε για 8΄-10΄, να μαλακώσουν (εναλλακτικά τις ψήνουμε στο φούρνο ολόκληρες και κρατάμε τη σάρκα τους).
Τις στραγγίζουμε καλά, τις πιέζουμε στο σουρωτήρι να αποβάλλουν τα υγρά τους (πρέπει να στραγγίσουν καλά).
Bάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ, με τη φρυγανιά, το τυρί, την καρυδόψιχα, το αυγό, το μαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αν είναι είναι αραιό το μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή φρυγανιά ώσπου να πλάθεται.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, περίπου 3 εκ.
Τα αλευρώνουμε ή τα πανάρουμε σε φρυγανιά.
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, να ροδίσουν.
Λίγα λίγα, να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι και ταιριάζουν φανταστικά με κόκκινη σάλτσα.
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, να ροδίσει, για 1΄-2΄.
Ρίχνουμε τις ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
Βράζουμε για περίπου 15΄-20΄, να πυκνώσει η σάλτσα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε σαν ντιπ.