Για το μίγμα
Με το κόσκινο κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι αλλά και το baking powder σε ένα μπολ.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μίγμα.
Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψι.
Τα ταψιά δεν χρειάζονται λάδωμα καθώς η ζύμη είναι λιπαρή.
Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι
Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Ακολουθούμε τα βήματα για το σιρόπιασμα εδώ!
Εάν θέλετε, μπορείτε να τα σιροπιάσετε χωρίς ζάχαρη, αλλα με σκέτο χλιαρό μέλι.
Χωρίς να το βράσετε σε σιρόπι.
Απλά, μπορείτε να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να αραιώσει η σύσταση του και διατηρήστε το ζεστό.
Τοποθετούμε σε ταψί όλα τα κρύα το ένα πλάι στο άλλο, να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
Όσο ακόμα το σκέτο μέλι είναι ζεστό κι αραιό, περιχύστε σιγά σιγά τα κρύα στο ταψί.
Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο καρύδι . Αφήστε τα να σταθούν για 5′ και βάλτε τα σε πιατέλα.
Για τους χουρμάδες
Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10′, σε ζεστό νερό να μαλακώσουν.
Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκάλι.
Προσθέτουμε την πάστα χουρμά με πορτοκάλι στα υγρά υλικά.