Εκτέλεση
Για τον κιμά
Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ.
Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε το ρύζι.
Για το ρύζι
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Μάθετε το σωστό καθάρισμα και χειρισμό για τα μανιτάρια.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να γίνει διάφανο.
Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15′.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Ζεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε.
Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά καρέ, και τη σοτάρουμε για 3 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι.
Για τη κρέμα
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
Την ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε
Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί και ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Στήσιμο
Σε λαδωμένο ταψί 32X24 εκατ. κάνουμε μια στρώση το ρύζι.
Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
Σκεπάζουμε τον κιμά με το σπανάκι και πασπαλίζουμε λίγο κεφαλοτύρι.
Βάζουμε σε μία στρώση τη κολοκύθα και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 180ºC – 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά για να μπορέσουμε να βγάλουμε ωραίο κομμάτι.
Διαβάστε επίσης, το μυστικό επιτυχίας μου για το μουσακά!