Μουσακάς χωρίς κιμά, εύκολη συνταγή με πλούσια γεύση! Είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύει όλος ο κόσμος. Όλο το μυστικό στη γεύση, το...

Μουσακάς χωρίς κιμά, εύκολη συνταγή με πλούσια γεύση! Είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που λατρεύει όλος ο κόσμος. Όλο το μυστικό στη γεύση, το κρύβουν τα μανιτάρια που απλά τον απογειώνουν.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
174

Για το μουσακά χωρίς κιμά

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε φέτες)
  • 5 μεγάλα κολοκύθια (κομμένα σε φέτες κατά μήκος)
  • 4 πατάτες βρασμένες ή τηγανισμένες (κομμένες σε φέτες)
  • 2 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
  • 10 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 6 πορτομπέλο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο σκορδόλαδο
  • 4 κ.σ. φρυγανιά για το ταψί
  • Λίγο λάδι για το ταψί

Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλέυρι
  • 1 lt φρέσκο γάλα ζεστό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 φλ. τρίμματα μαλακής φέτας
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
  • 2 - 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα λαχανικά

    Για τον μουσακά λαχανικών χωρίς κιμά, κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ.

    Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου.

    Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220°C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.

    Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά.

    Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιούν τα υγρά τους.

    Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

    Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού

    Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα.

    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.

    Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.

    Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

    Για το στήσιμο

    Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά.

    Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί.

    Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση.

    Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας.

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα.

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

    Διαβάστε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε μελιτζάνες στην κατάψυξη και να τις χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε όλα τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά φαγητά.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται