Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μην μαυρίσουν).
Τις ζεματάμε για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.
Κόβουμε κάθε μία στη μέση.
Για τη σάλτσα
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς.
Αφήνουμε να ψήνεται καλά η κάθε πλευρά, για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα.
Αφού περάσουν 7 με 8 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 με 6 λεπτά.
Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει για 5 λεπτά τη σάλτσα και την αφαιρούμε.
Σιγοβράζουμε περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Για την κρέμα
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στο κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο γάλα, να μη βράσει, απλώς να ζεσταθεί.
Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα (να ψηθεί ελαφρά) για 2 με 3 λεπτά.
Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τα αυγά).
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7 με 8 λεπτά περίπου.
Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
Ρίχνουμε 2 κουτάλες από τη κρέμα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Για το στήσιμο
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος ή μακρόστενο ταψί και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Στρώνουμε μέσα τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες αγκινάρες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Απλώνουμε τη κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.