Για τον λεμονάτο μπακαλιάρο
Ξαλμυρίζουμε πρώτα καλά το μπακαλιάρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε άλλο φρέσκο ψάρι με παχιά σάρκα, κομμένο σε φιλέτα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (δαχτυλίδια).
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, με πάχος περίπου 1 εκ.
Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα που να χωράει τα φιλέτα μπακαλιάρου, στρώνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια που είναι κομμένα σε φέτες (δαχτυλίδια).
Από πάνω στρώνουμε σε μια στρώση τις κομμένες σε φέτες πατάτες.
Ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου.
Ακουμπάμε κλωνάρια από σέλινο ή μαϊντανό στην επιφάνεια του φαγητού.
Τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι σε νιφάδες.
Για το βράσιμο
Συμπληρώνουμε νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το ψάρι.
Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 20′ χωρίς ανακάτεμα.
Δοκιμάζουμε το ζωμό στο αλάτι.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά στο δυνατό.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι σε ένα μπολ και περιχύνουμε το φαγητό με το λαδολέμονο.
Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και βράζουμε για 5-7΄σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει και να πυκνώσει η σάλτσα. Στο τέλος το ψάρι μένει με λίγη παχιά και δεμένη σάλτσα.
Σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 5-10′ στην κατσαρόλα και ο μπακαλιάρος λεμονάτος στην κατσαρόλα είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Σερβίρουμε με σπάτουλα πιάνοντας όλες τις στρώσεις του φαγητού.
Περιχύνουμε με λίγη πυκνή σάλτσα από την κατσαρόλα.
Μυστικά
Όταν μαγειρεύουμε μπακαλιάρο παστό στην κατσαρόλα, αλατίζουμε πάντα προς το τέλος, γιατί με το βρασμό εξατμίζονται τα υγρά και η σάλτσα γίνεται πολύ νόστιμη.
Εκτός από μπακαλιάρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες ψαριού με χοντρή σάρκα. Όπως ροφό ή στείρα.
Ντομάτα βάζουμε συνήθως στην καλοκαιρινή του εκδοχή. Δεν γίνεται όμως κοκκινιστή η σάλτσα! Αυτό που υπερισχύει είναι η γεύση του ψαριού με το λαδολέμονο.
Πολλές φορές κόβουμε 2-3 καρότα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε στρώση πάνω στα κρεμμύδια.
Δεν ανακατεύουμε ποτέ αυτό το φαγητό γιατί θα λιώσουν όλα τα υλικά. Το μόνο που κάνουμε είναι να ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.
Σέλινο ή μαϊντανό, βάζουμε ανάλογα με την προτίμηση μας. Κι αυτά τα βάζουμε σε κλωνάρια.
Το φαγητό βγαίνει με λίγη λευκή παχιά δεμένη σάλτσα λαδολέμονου.