Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά, το μέλι, το γάλα, την υγρή βανίλια και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Στον κάδο του κοπτικού βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και με διακοπτόμενη λειτουργία, ανοιγοκλείνουμε το διακόπτη, μέχρι τα υλικά να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
Με διακοπτόμενη λειτουργία του μίξερ αφήνουμε να σχηματιστεί ζύμη μαλακή και κολλώδης σαν πλαστελίνη.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο.
Αδειάζουμε τη μισή κολλώδη ζύμη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα ή μεμβράνη κουζίνας.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα παραλληλόγραμμο.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και την τυλίγουμε με τη μεμβράνη.
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά η ζύμη, για περίπου 1 ώρα.
Το ίδιο κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
Αφού παγώσει καλά, τότε αλευρώνουμε τον πάγκο και ξετυλίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης από τη λαδόκολλα.
Ανοίγουμε σε φύλλο παραλληλόγραμμο με πάχος περίπου 3,5 με 4 χιλιοστά.
Αν κολλάει η ζύμη στον πλάστη, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.
Για στρογγυλά μπισκότα κανέλας
Κόβουμε με μικρό στρογγυλό κουπ πατ.
Για τετράγωνα μπισκότα κανέλας
Ισιώνουμε τις πλευρές με μαχαίρι κόβοντας ό,τι περισσεύει.
Κόβουμε με ροδάκι ζύμης σε τετράγωνα κομμάτια τα μπισκότα κανέλας.
Βάζουμε τα μπισκότα κανέλας σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Παγώνουμε τα μπισκότα στην κατάψυξη για 20′ να σφίξουν.
Αν θέλουμε φουσκωτά μπισκότα κανέλας, δεν τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα.
Αν θέλουμε πλακέ μπισκότα κανέλας τα τρυπάμε.
Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε ελαφρά τα μπισκότα σε σειρές.
Παγωμένα όπως είναι τα μπισκότα, τα πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και λίγη κανέλα και τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους στους 170 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 20′ να ροδίσουν.
Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, θα είναι μαλακά αλλά όταν κρυώσουν θα σφίξουν και θα γίνουν τραγανά.
Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές κουτί μακριά από υγρασία και ζέστη για να παραμείνουν τραγανά μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Μυστικά
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο δόσεις γιατί είναι σημαντικό να παγώσει καλά ώστε να της δώσουμε σχήμα.
Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και μια νύχτα.
Όταν δουλεύω ζύμες μαλακές, δηλαδή ζύμες βουτύρου, ένα μυστικό που έχω για να δουλεύεται σωστά η ζύμη χωρίς να μαλακώνει, είναι ότι πάνω σε μια μαρμάρινη επιφάνεια εργασίας, αφήνω μια σακούλα με πάγο ώστε να παγώσει ο πάγκος. Μετά πάνω στη δροσερή επιφάνεια δουλεύω τη ζύμη μου χωρίς πρόβλημα. Έτσι η ζύμη κρατάει το σχήμα της και τα μπισκότα κόβονται πολύ εύκολα.
Κόψτε τα μπισκότα κανέλας με ροδάκι ζύμης ώστε να κάνουν δαντελωτή περίγραμμα. Διαφορετικά αν δεν έχετε κόψτε με πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Αφού κόψετε τα μπισκότα κανέλας, ξεσκονίστε την επιφάνεια τους με ένα πινέλο να φύγει τυχόν περιττό αλεύρι.
Μπορείτε να τα φτιάξετε και με αλεύρι ολικής άλεσης αλλά δεν θα γίνουν τόσο τραγανά.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για υπέροχα μπισκότα σε όλες τις εκδοχές; Βρείτε τες όλες εδώ!