Προετοιμασία
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλέθουμε τη ζάχαρη στο μπλέντερ να γίνει πολύ ψιλή.
Σε μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν καλά και να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε το αλάτι και τον κρόκο. Αφού ενσωματωθεί ο κρόκος προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό και τη βανίλια.
Χτυπάμε καλά τα υλικά με το μίξερ να ενσωματωθεί το αυγό στα υλικά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά. Μην παραχτυπάτε το μείγμα.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
Παγώνουμε για μία ώρα το λιγότερο. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέχρι δύο μέρες και στην κατάψυξη μέχρι ένα μήνα, πολύ καλά σκεπασμένη.
Αφού παγώσει η ζύμη την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος λιγότερο από 1/2 εκατοστό. Όταν ανοίγουμε το φύλλο, πασπαλίζουμε αλεύρι ή άχνη ζάχαρη για να μην κολλάει.
Κόβουμε μπισκότα στρογγυλά ή τετράγωνα με κουπ πατ.
Εναλλακτικά τυλίγουμε τη μαλακή ζύμη σε ρολό μέσα σε μεμβράνη.
Παγώνουμε το ρολό ζύμης στο ψυγείο να σφίξει ή στην κατάψυξη.
Αφού παγώσει καλά ξετυλίγουμε τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δίσκους ζύμης (μπισκότα) με πάχος μισό εκατοστό.
Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους γιατί απλώνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160º C στον αέρα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνες.
Τα αραδιάζουμε και ψήνουμε για περίπου 15′ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες περιμετρικά. Γενικά αυτά τα μπισκότα δεν παίρνουν πολύ χρώμα.
Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν 5΄.
Μετά, με προσοχή τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Τα σερβίρουμε σκέτα ή τα διακοσμούμε με λευκό γλάσο Royal icing.
Μυστικά
Επιλέξτε ζάχαρη κρυσταλλική, πολύ ψιλή αλλιώς είναι απαραίτητο να την αλέσετε στο μπλέντερ για καλύτερη ομογενοποίηση. Είναι πολύ βασικό, η ζάχαρη να λιώσει καλά με το βούτυρο στο μίξερ και να γίνει κρέμα.
Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στα υλικά δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα για να γίνουν αφράτα. Αν δουλέψετε πολύ το αλεύρι μέσα στη ζύμη, τα μπισκότα βουτύρου αντί να γίνουν αφράτα, θα γίνουν σκληρά.
Για γρήγορα μπισκότα, όταν φτιάξετε τη ζύμη και δεν έχετε χρόνο για πάγωμα, τότε παίρνουμε με κουτάλι μπάλες ζύμης και πλαταίνουμε κάθε μία στις παλάμες. Αραδιάζουμε με απόσταση τα μπισκότα, γιατί απλώνουν. Βουτάμε ένα ποτήρι στο αλεύρι ή στην άχνη και τα πατάμε να πλατύνουν. Τα ψήνουμε αμέσως.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε δύο ρολά ζύμης, να τα τυλίξετε σε μεμβράνη και να τα παγώσετε μέχρι να σφίξουν. Μετά, αφαιρέστε τη μεμβράνη και κόψτε μπισκότα με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες, μικρότερα του 1/2 εκατοστού σε πάχος.
Η ζύμη και τα ωμά μπισκότα μπορούν να μπουν κατάψυξη για 1 μήνα.
Αφού κρυώσουν καλά τα ψημένα μπισκότα, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές κουτί για να παραμείνουν φρέσκα και τραγανά και να μην τραβήξουν υγρασία. Αλλιώς θα μαλακώσουν.
Τα μπισκότα βουτύρου όταν ψηθούν είναι μαλακά στο κέντρο αλλά όταν κρυώσουν σκληραίνουν.
Παραλλαγές
Σοκολάτα και κανέλα
Λιώνουμε 30 γραμ. σοκολάτα και μόλις κρυώσει την προσθέτουμε στη ζύμη. Αντικαθιστούμε 1/4 φλ. αλεύρι με 1/4 φλ. κακάο. Προσθέτουμε 2 πρέζες κανέλα.
Δίχρωμο
Λιώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει 60 γραμ. σοκολάτα. Την ενσωματώνουμε με το 1/4 της ζύμης. Μοιράζουμε τη σοκολατένια ζύμη σε 6 κομμάτια. Την κολλάμε πάνω στην άσπρη ζύμη κι έτσι έχουμε δίχρωμα μπισκότα βανίλια-σοκολάτα.
Spicy
Αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με 1 φλ. μαύρη ζάχαρη και προσθέτουμε 1 κ.γλ. κοφτό κανέλα, 1/2 κ.γλ. τζίντζερ, 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα γαρίφαλο στο αλεύρι.
Λεμόνι με παπαρουνόσπορο
Προσθέτουμε 2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού στο μείγμα πριν το αλεύρι και 2 κ.γλ παπαρουνόσπορο, αφού ζυμώσουμε τα εύκολα μπισκότα.
Τζίντζερ
Προσθέτουμε 1 κ.γλ. σκόνη τζίντζερ στο αλεύρι και ψιλοκομμένο τζίντζερ γλασέ στη ζύμη.
Πορτοκάλι, σταφίδα και καρύδι
Προσθέτουμε 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 φλ. ψιλοκομμένο καρύδι και 1/2 φλ. σταφίδα μαύρη στο μείγμα.
Θέλετε περισσότερες εύκολες συνταγές για μπισκότα; Βρείτε τες όλες εδώ!