Αυτή η εύκολη πίτα μπλατσαριά ή μπλατσάρα με τυρί φέτα και τη φανταστική της ζύμη με γιαούρτι και καλαμποκάλευρο, μία φορά να τη φτιάξετε, θα σας κλέψει...

Αυτή η εύκολη πίτα μπλατσαριά ή μπλατσάρα με τυρί φέτα και τη φανταστική της ζύμη με γιαούρτι και καλαμποκάλευρο, μία φορά να τη φτιάξετε, θα σας κλέψει την καρδιά.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
26

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. χόρτα ανάμεικτα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. δυόσμο
  • 200 γρ. φέτα σκληρή
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. τραχανά ξινό (ή σιμιγδάλι)

Για το χυλό

  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλ. καλαμποκάλευρο
  • ½ φλ. ψιλό σιμιγδάλι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1⅓ νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τη γέμιση

    Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να «ιδρώσουν».

    Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα κρεμμυδάκια.

    Θρυμματίζουμε τη φέτα και χτυπάμε σε ένα μπολ το αβγό.

    Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια, να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους, αν έχουν πολλά υγρά, τα στραγγίζουμε.

    Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τα χόρτα με το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, το αβγό, τον τραχανά και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

    Αν βγαίνει υγρασία στη γέμιση, προσθέτουμε ελάχιστο τραχανά επιπλέον.

    Για το χυλό

    Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι και αλάτι να ενωθούν.

    Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος όπου ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το 1 φλιτζάνι νερό.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μορφή πηχτού χυλού.

    Στο ταψί

    Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 28-30 εκ., τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.

    Ρίχνουμε τα ⅔ του χυλού και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει σε λεπτή στρώση όλη τη βάση του σκεύους.

    Απλώνουμε από πάνω όλη τη γέμιση σε μία στρώση και πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.

    Ρίχνουμε στο χυλό που έμεινε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε καλά να αραιώσει.

    Σιγά σιγά, περιχύνουμε τη γέμιση με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά της.

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα στους 200°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.

    Αφήνουμε την μπλατσάρα να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φούρνου πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

    Τη σερβίρουμε παραδοσιακά με γιαούρτι.

    *Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ στο τεύχος Ιανουαρίου 2024

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται