Για τα λαχανικά
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, βάζοντας πρώτα το ελαιόλαδο σε λαμαρίνα.
Την τοποθετούμε στο φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις ή στο μάτι της κουζίνας να κάψει.
Ρίχνουμε τα λαχανικά και με κουτάλι ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
Τα φουρνίζουμε στους 250°C για 30΄ να ροδίσουν. Τ’ αφήνουμε έξω.
Για το αρνίσιο μπούτι
Σε ταψί ή σε γάστρα, βάζουμε το κρέας (το οποίο έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι απευθείας απ’ το ψυγείο).
Το λαδώνουμε ελαφρά αλείφοντάς το, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το ψήνουμε στους 250°C ξεσκέπαστο για 30΄.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας για να μην κοπεί ο βρασμός.
Σβήνουμε με το κρασί.
Με κουτάλα το βρέχουμε καλά με το κρασί.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο και θυμάρι).
Μόλις πάρει βράση το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε ξανά στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
Έπειτα, ρίχνουμε και τα λαχανικά στη γάστρα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τη δάφνη και λίγα μυρωδικά στα λαχανικά και ψήνουμε για άλλη 1,5 ώρα, έχοντάς το πάντα σκεπασμένο.
Όταν ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε απ’ τη γάστρα σε πιάτο, καθώς και τα λαχανικά, και τα κρατάμε σκεπασμένα ν’ ανακτήσει το κρέας τα υγρά του.
Για τη σκορδάτη σάλτσα
Ρίχνουμε όλα τα υγρά της γάστρας σε κατσαρόλα, ζουλάμε τα σκόρδα, παίρνουμε τη σάρκα τους που είναι κρέμα και πετάμε τα φλούδια.
Ανακατεύουμε με σύρμα, αφήνουμε να βράσει μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό.
Ρίχνουμε το μέλι και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Κόβουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σκορδάτη σως.