Μια δική μου παραλλαγή της παραδοσιακής νησιωτικής μυζηθρόπιτας. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε!

Μια δική μου παραλλαγή της παραδοσιακής νησιωτικής μυζηθρόπιτας. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
31

Για το σπιτικό φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο

Για τη γέμιση

  • 1 kg ανάλατη φρέσκια μυζήθρα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • ½ ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσ. μάραθος ψιλοκομμένος
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το σπιτικό φύλλο

    Ξεκινάμε την μυζηθρόπιτα, ψιχουλιάζοντας πρώτα σε ένα μπολ το αλεύρι με το βούτυρο, όπως κάνουμε στις τάρτες.

    Όταν το μίγμα θυμίζει βρεγμένη άμμο, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό και το αλάτι.

    Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά.

    Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

    Μπορούμε να φτιάξουμε φτιάξουμε ατομικές μυζηθρόπιτες ή μία μεγάλη μυζηθρόπιτα όπως παρακάτω.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

    Τυλίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μεμβράνη (χωριστά) και τ’ αφήνουμε για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο.

    Για τη γέμιση

    Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το ψιλοκομμένο πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν. Να μην πάρουν χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.

    Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη μυζήθρα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά, το σιμιγδάλι και τέλος τα κρεμμυδάκια με το πράσο.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί η γέμιση.

    Για τη μυζηθρόπιτα

    Για μία μεγάλη μυζηθρόπιτα, λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια με χοντρό πλάστη ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι από τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, που να καλύπτει τη διάμετρο και τα τοιχώματα του ταψιού.

    Το στρώνουμε. Αδειάζουμε τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο.

    Με λίγο νερό, με τα δάχτυλα, βρέχουμε το κάτω φύλλο γύρω-γύρω στο χείλος από ένα ταψί.

    Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.

    Πατάμε την ένωση με τα δάχτυλα να κολλήσουν τα δύο φύλλα.

    Περνώντας τον πλάστη πάνω στο χείλος από ένα ταψί και πατώντας τον, ενώνουμε τα δύο φύλλα και κόβουμε και αφαιρούμε ό,τι περισσεύει.

    Αν θέλουμε, τσιμπάμε με τις άκρες των δαχτύλων να κάνουμε σχέδιο γύρω-γύρω στο ταψί σαν δαντέλα.

    Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε μερίδες (όχι μέχρι κάτω).

    Αλείφουμε το φύλλο με λίγο γάλα ή λίγο νερό και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180°C για περίπου 50 λεπτά έως 1 ώρα, στην τελευταία σχάρα του φούρνου μέχρι να ροδίσει καλά.

    Ποια τυρόπιτα θα σερβίρατε στο τραπέζι σας;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται