Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο, βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά.
Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γραμ.) με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι με σύρμα ή στο μίξερ, για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι.
Ρίχνουμε αρχικά το 1 κιλό αλεύρι και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ. αλεύρι στο σύνολο).
Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Μυστικά
Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.
Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια πορτοκαλιού.
Μια συνταγή από τη Σκάλα Λακωνίας, όπου παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο.