Εκτέλεση
Μουλιάζουμε πρώτα τον κιμά σόγιας για 20 λεπτά σε μπόλικο νερό.
Τον στύβουμε με τα χέρια και τον χρησιμοποιούμε όπως τον κιμά.
Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε 2 κ. γλ. αλάτι.
Βροχηδόν ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να δέσει και να πυκνώσει το μείγμα, να γίνει σαν πουρές.
Αφού πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε να μείνει ζεστό το μείγμα μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι.
Ροδίζουμε τον κιμά και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, που τις σπάμε με κουτάλα, τα φασόλια και τα μπαχαρικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10 λεπτά μέχρι να πιει σχεδόν τα υγρά της η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200°C βαθμούς.
Βουτυρώνουμε πυρίμαχο οβάλ ή τετράγωνο σκεύος.
Κάνουμε μια στρώση, περίπου 2 φλ. από την κρέμα καλαμποκιού, αδειάζουμε όλο τον κιμά σε μια στρώση και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο πουρέ καλαμποκιού.
Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα.
Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε με σαλάτα.