Για το ντιπ
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα καρύδια.
Τα αφήνουμε να ψηθούν για 5΄-6΄, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.
Κουνάμε συχνά το τηγάνι για να μην καούν από τη μια μεριά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Αφαιρούμε την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί.
Το βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα καρύδια και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, τη λιαστή ντομάτα, την καστανή ζάχαρη , τη μελάσσα , το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Τα πολτοποιούμε.
Διατηρούμε την πάστα-ντιπ στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.