Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.
Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Στραγγίζουμε καλά το ρύζι.
Στύβουμε 1 λεμονί στο ρύζι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σε τηγάνι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμύδια για 3 με 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά .
Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το υπόλοιπο λάδι.
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 1 με 2 λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους.
Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του αμπελόφυλλου για τα ντολμαδάκια.
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση.
Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.
Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Αν θέλουμε στρώνουμε όλη τη βάση από ένα ταψί με κληματόφυλλα ζεματισμένα.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια, στην σειρά στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
Για τη σάλτσα
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα περιχύνουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί και τα ψήνουμε για 30’ λεπτά στους 180°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 30’ λεπτά μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.