Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα.
Βάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
Το στραγγίζουμε και στύβουμε 1 λεμόνι, για να παραμείνει σπυρωτό και ανακατεύουμε.
Για τη γέμιση
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δυόσμο και το μαϊντανό. Κρατάμε τα κοτσάνια τους θα μας χρειαστούν αργότερα.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, τα βότανα, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
Βάζουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι για να βγουν νόστιμα.
Για το τύλιγμα
Παίρνουμε ένα στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε.
Η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου πρέπει πάντα να είναι ορατή.
Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν η γέμιση και τα αμπελόφυλλα.
Στην κατσαρόλα
Όταν τα τυλίξουμε όλα, στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας μια σειρά αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε ανάμεσα τα κοτσάνια από τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, που κρατήσαμε.
Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
Τα καλύπτουμε με σειρά από αμπελόφυλλα.
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος ώστε να μην χορεύουν και ανοίξουν.
Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει, περίπου 2 φλυτζάνια.
Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 25’.
Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να μισό κρυώσουν για 15′ και να τραβήξουν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι ή εναλλακτικά με σως γιαυρτιού.