Για το ογκρατέν λαχανικών
Καθαρίζουμε το μπρόκολο, το κόβουμε σε φούντες και το πλένουμε.
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και κόβουμε σε καρέ ή λεπτές φέτες.
Πλένουμε καλά τα baby καρότα. Δεν τα ξεφλουδίζουμε, τα μαγειρεύουμε ολόκληρα με την φλούδα τους και η γεύση τους είναι μοναδική.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και το μπρόκολο.
Βράζουμε για 4-5 λεπτά.
Βγάζουμε το μπρόκολο σε σουρωτήρι με μια τρυπητή κουτάλα.
Στο ίδιο αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τα baby καρότα και τις γλυκοπατάτες.
Βράζουμε για 7’.
Τα στραγγίζουμε.
Για την κρέμα τυριών
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, το κορν φλάουρ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά της κρέμας πριν τα βάλουμε στη φωτιά για να διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ.
Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά να πήξει ανακατεύοντας τακτικά, περίπου 5’.
Μόλις πάρει βράση η κρέμα απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα τη μουστάρδα και τα τριμμένα τυριά.
Ανακατεύουμε να λιώσουν.
Στο ταψί
Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος 20×30 εκατ. βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια στρώση και περιχύνουμε με την κρέμα.
Ψήνουμε στον αέρα στους 200ºC στη μεσαία σχάρα για περίπου 20’ μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα.
Σερβίρουμε αμέσως τα ογκρατέν λαχανικών με την τυρένια κρέμα.
Μπορείτε να φτιάξετε αυτή την συνταγή με όποιο λαχανικό θέλετε όπως κουνουπίδι, πράσο, λαχανάκια Βρυξελλών κλπ.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και κατεψυγμένα λαχανικά αφού πρώτα τα μπλανσάρετε για 3’ σε βραστό αλατισμένο νερό.