Για τις ρέγκες
Όσοι λατρεύετε την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα τότε όταν δοκιμάσετε την συνταγή ρεγκοσαλάτα, θα γίνετε πιστοί οπαδοί της.
Στην ουσία είναι μια εναλλακτική ταραμοσαλάτα με αξέχαστη γεύση μακριά επίγευση και μοναδική υφή. Την υφή της καθορίζουν τα αυγά της ρέγκας. Σαν μινιατούρα χαβιαριού, αυτά τα πολύ μικρά σφαιρικά αυγά ρέγκας πραγματικά αφήνουν το άρωμα την γεύση και την παιχνιδιάρικη υφή τους μέσα στην ρεγκοσαλάτα.
Το μόνο που πρέπει να θυμάστε όταν την φτιάξετε, είναι να προμηθευτείτε θηλυκές ρέγκες αυγωμένες μιας και τα αυγά της ρέγκας είναι η βασική πρώτη ύλη για αυθεντική ρεγκοσαλάτα.
Συνήθως αναγνωρίζεις μια ρέγκα αβγωμένη από το φουσκωτό σαν μπαλόνι σχήμα που έχει η κοιλιά της παστής ρέγκας. Ο σάκος των αβγών ρέγκας που κρύβεται στην κοιλιά του ψαριού, είναι το μαγικό μυστικό.
Μην βάζετε σάρκα από παστή ρέγκα, αφενός γιατί θα χάσεις όλη την ντελικάτη νοστιμιά της και αφετέρου η παστή ρέγκα έχει βαριά μυρωδιά και σκούρο χρώμα. Η σάρκα της θα καλύψει και θα υπερισχύσει μέσα στην σαλάτα και το αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο.
Απολαύστε την έτσι ακριβώς όπως την φτιάχνουμε στο νησί μου την Πάρο και θα με θυμηθείτε.
Παραδοσιακή ρεγκοσαλάτα
Για να φτιάξουμε τον πρώτο ουζομεζέ, αφαιρούμε την κόρα και μουσκεύουμε το ψωμί ή το παξιμάδι.
Το στύβουμε.
Με μαχαιράκι και προσοχή αφαιρούμε την θήκη-μεμβράνη που περικλείει τα αβγά της ρέγγας.
Με προσοχή αφαιρούμε τα αβγά από την μεμβράνη, τα βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ψωμί, το κρεμμύδι, το ξύδι και το λεμόνι και χτυπάμε να πολτοποιηθούν τα υλικά σιγά σιγά σε χαμηλή ταχύτητα.
Με ροή κλωστής προσθέτουμε εναλλάξ τα δυο λάδια και στο τέλος ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερού για να πετύχουμε γαλακτοματοποίηση της ρεγγοσάλατας.
Την διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Σερβίρεται ιδανικά με παξιμαδάκια.
Για τον ουζομεζέ με αγκινάρα
Βγάζουμε τις αγκινάρες από το λάδι και τις ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ ή με μαχαίρι και τις βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και παγώνουμε τον ουζομεζέ με την πιο απρόσμενη κι απίθανη γεύση.
Για το ψωμοτύρι Ρούμελης
Θρυμματίζουμε τη φέτα σε μπολ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
Αν μείνει για 2 μέρες σκεπασμένη στο ψυγείο παίρνει μια υπέροχη όξινη γεύση που είναι πραγματικά μεζές σπάνιος.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίγανη και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε παξιμαδάκια με αυτό και πάνω ακουμπάμε λίγη πάστα ελιάς και λίγη ψητή πιπεριά Φλωρίνης.