Για το παγωτό μόκα
Βάζουμε την κρέμα και το γάλα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τον καφέ.
Ανακατεύουμε συνεχώς, χωρίς να αφήσουμε να βράσει.
Θέλουμε να αρωματίσουμε την κρέμα με τον καφέ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά.
Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε μπολ.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Ξαναβάζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά.
Παίρνουμε 1/2 φλ. ζεστή κρέμα και λίγη λίγη την ρίχνουμε στους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Επαναλαμβάνουμε με 1/2 φλ. κρέμα ακόμα στους κρόκους.
Αφού ανακατέψουμε καλά τους αραιωμένους κρόκους, ρίχνουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με την κρέμα.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι για περίπου 2΄, μέχρι να μένει παχιά στρώση στην κουτάλα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Παγώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βάζουμε το μείγμα σε παγωτομηχανή.
Χωρίς παγωτομηχανή
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε την κλασική μέθοδο με το χτύπημα – πάγωμα.
Αφού ετοιμάσουμε τη βάση του παγωτού αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Παγώνουμε στην κατάψυξη μέχρι να αρχίσει ελαφρά να σταθεροποιείται το παγωτό και έπειτα ανά 30′ το χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει καλά και το παγώνουμε στην κατάψυξη.
Όσο πιο πολλές φορές επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία τόσο πιο αφράτο και χωρίς κρυστάλλους θα γίνει το παγωτό μας.