Κρητική σαλάτα με σιτάρι και καρπούς. Παραδοσιακή συνταγή της Κρητικής κουζίνας από τα Μινωικά χρόνια. Είναι νηστίσιμη, vegan, χορταστική και θρεπτική.

Κρητική σαλάτα με σιτάρι και καρπούς. Παραδοσιακή συνταγή της Κρητικής κουζίνας από τα Μινωικά χρόνια. Είναι νηστίσιμη, vegan, χορταστική και θρεπτική.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για τα Κρητικά παλληκάρια

  • 1 φλ. ρεβύθια
  • 1 φλ. σπρομάτικα ή μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 φλ. σιτάρι
  • 1 φλ. μαναρόλια (μπίζα)
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 1 φλ. τρυφερά φύλλα μαϊντανού
  • 1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
  • Ανθός αλατιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Μπορούμε να φτιάξουμε την Κρητική συνταγή παλικάρια με όποια ποικιλία οσπρίων θέλουμε.

    Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα χωριστά το σιτάρι και τα όσπρια που χρειάζονται μούλιασμα(ρεβύθια και μαναρόλια), ενώ τα μαυρομάτικα ή τα ψιλά φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα.

    Την επόμενη ημέρα τα βράζουμε χωριστά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

    Πιο πολύ χρόνο βρασμού χρειάζονται τα ρεβύθια και τα μαναρόλια.

    Όταν τα βράζουμε στην αρχή του βρασμού αφαιρούμε όλο τον αγρό που συσσωρεύεται στην επιφάνεια.

    Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι το ελαιόλαδο λίγο αλάτι πιπέρι και τον μαϊντανό.

    Μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκο η ξερό κρεμμύδι και διαφορά βότανα επιλογής.

    Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σαν σαλάτα ή σαν γεύμα.

    Ευχαριστούμε την καλή φίλη Λένα Ηγουμενάκη από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» για τα «παλικάρια» και την διάδοση των παραδοσιακών Κρητικών συνταγών.

    *Κρητικά μαναρόλια ή μπίζα

    Μαναρόλια ή μπίζα είναι παλιά ποικιλία κρητικών οσπρίων. Μοιάζουν με μικροσκοπικά κουκιά. Χρειάζονται μούλιασμα πριν το βράσιμο και ο χρόνος βρασμού τους είναι γύρω στην 1 ώρα.

    Τα τελευταία χρόνια αυτός ο ξεχασμένος καρπός επανήλθε δυναμικά στην Kρητική κουζίνα. Μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους όπως όλα τα όσπρια.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται