• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
1870

Για τη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

  • 1.200 γρ. κολοκυθάκια (τρυφερά)
  • 5 αυγά (χτυπημένα)
  • 300 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 300 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 160 γρ. καλαμποκάλευρο ή 1 φακελάκι φρυγανιά
  • 2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Για το ταψί
  • Λίγο ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 280 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό ταψί 24×32 εκ. και το πασπαλίζουμε µε το μισό καλαμποκάλευρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις.

Καθαρίζουμε τους ανθούς από τους στήμονες.

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.

Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε να ιδρώσουν για 10 λεπτά.

Τα στύβουμε µε τα χέρια και τα μεταφέρουμε σε µπολ.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αβγά, τα τυριά, το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, τον άνηθο, το δυόσμο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε το μείγμα, αφού πρώτα το δοκιμάσουμε.

Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί.

Μπήγουμε τους ανθούς στην επιφάνεια και ραντίζουμε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (επιμένουμε στους ανθούς με το λάδι γιατί καίγονται εύκολα).

Ψήνουμε την πίτα στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνειά της.

Εναλλακτικά, την ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160ºC, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.

Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Βίντεο

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμάμε τις πιο γρήγορες και έξυπνες εκδοχές μιας συνταγής δεδομένου του χρόνου που μας περισσεύει μέσα στη μέρα. Η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα θα σας βγάλει από τον κόπο ανοίγματος φύλλου και σίγουρα ασπροπρόσωπους, αφού είναι πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική. Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α,C,Κ), φολλικό οξύ και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως λουτεΐνη και ζεοξανθίνη, τα οποία συμβάλουν στην καλή λειτουργία των ματιών.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται