Η παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς γίνεται με αμύγδαλο με φλούδα και έχει πολλές παραλλαγές στην δοσολογία και τα υλικά, ανάλογα την περιοχή. Η...

Η παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς γίνεται με αμύγδαλο με φλούδα και έχει πολλές παραλλαγές στην δοσολογία και τα υλικά, ανάλογα την περιοχή. Η συγκεκριμένη, έρχεται από την κυρία Μέλπω Ζεπάτου από το χωριό Βαρύ του δήμου Ερίσου και είναι καταπληκτική.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
2

Για την παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα

  • 13 αυγά χωρισμένα κρόκο από ασπράδι
  • 14 κ.σ. γεμάτες «κούλουμες» φριγανιά
  • 14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
  • 14 κ.σ. αμύγδαλο με φλούδα ψιλοκομμένο (όχι σκόνη)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 βανίλιες
  • ¼ φλ. λικέρ αμαρέτο
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλ. νερό
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Λίγα γαρύφαλλα
  • Χυμός λεμονιού και ½ φλούδα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ανακατεύουμε το αμύγδαλο και τη φρυγανιά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.

    Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.

    Διαλύουμε το μπέικιν στο λικέρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

    Με καθαρό μίξερ και σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, με μια πρέζα αλάτι, σε μαρέγκα.

    Εναλλάξ ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, την μαρέγκα, τη φρυγανιά και το αμύγδαλο. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κι αναδιπλώνουμε το μείγμα.

    Την βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, στην κάτω σχάρα.

    Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5′.

    Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

    Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό περιχύνοντας σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε.

    Τα υλικά για παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς μετρούνται με κουτάλια «κούλουμα» δηλαδή με κουταλιές γεμάτες.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται