Η γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα, με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα Μυκόνου σε μια πίτα μοναδική!

Η γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα, με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα Μυκόνου σε μια πίτα μοναδική!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
542
  • 6 χωριάτικα φύλλα (ή δυο παραδοσιακά χοντρά φύλλα)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο νερό
  • προεραιτικα λίγο σουσάμι
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μίξη νησιωτικών τυριών: μανούρα χλωρή-ξινομυζήθρα-μυζήθρα φρέσκια-σούρωμα φρέσκο)
  • 3-4 αυγά
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 2 φωλιές φιδέ ψιλό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χωριάτικο φύλλο με τη συνταγή που σας έχω εδώ.

    Λιώνουνε την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά με πιρούνι σε ένα μπολ.

    Προσθέτουμε τα βότανα, αλατοπίπερο και τον σπασμένο φιδέ.

    Διαλέγουμε τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια.

    Αν είναι πολύ μεγάλα, βάλτε τα μισά.

    Θα χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα φύλλα τους.

    Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια.

    Τα προσθέτουμε στο τυρί.

    Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα τυριά.

    Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τη γέμιση.

    Αν έχετε φρέσκο μάραθο, τον βάζετε γιατί κάνει την πίτα μαγική.

    Γενικά στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιούμε πολύ τον μάραθο και το φρέσκο δυόσμο, ειδικά στις πίτες.

    Αλλιώς, βάζουμε λίγο παραπάνω άνηθο.

    Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

    Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουνε τα υλικά με ένα κουτάλι.

    Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση.

    Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα.

    Τα στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντίζουμε ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.

    Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ελάχιστο νερό, ραντίζοντας την επιφάνεια.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα πάνω και κάτω.

    Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήνω για 20 λεπτά μόνο στην κάτω αντίσταση.

    Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της. Έτσι το φύλλο θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

    Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα

    Η Μύκονος είναι ένα νησί πρωτοποριακό, με σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αλλά ταυτόχρονα πλούσιο σε παράδοση. Η γαστρονομία της Μυκόνου στηρίζεται στην τυροκομία της και την κτηνοτροφία της κι έτσι μέχρι και σήμερα μένουν ζωντανές οι παραδοσιακές της συνταγές.

    Η γεύση της είναι τυρένια με την γλύκα του ψημένου κρεμμυδιού και τα αρώματα των βοτάνων να σκάνε στον ουρανίσκο.

    Η τυροβολιά Μυκόνου είναι η φρέσκια μυζήθρα που παράγεται στη  Μύκονο από το στάδιο της πρώτης τυροκόμισης και παίρνει το όνομα της από το καλαθάκι “τυροβόλι” που σουρώνει το φρέσκο τυρί.

    Το τυρί αυτό γίνεται κρεμμυδόπιτα αλλά και μελόπιτα ένα υπέροχο παραδοσιακό Μυκονιάτικο γλυκό με ωραίο παραδοσιακό φύλλο, μέλι, κανέλα και αυγά.

    Τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ειδικά τα πράσινα φύλλα τους χρησιμοποιούνται πολύ στα νησιά του Αιγαίου και μαγειρεύονται σε πίτες, ομελέτες και μαγειρευτά φαγητά.

    Δυόσμος φρέσκος και μάραθος είναι απαραίτητος στις πίτες τους Αιγαίου. Μάλιστα στις αρχές του καλοκαιριού που ο φρέσκος άγριος μάραθος είναι σε αφθονία, τον μαζεύουν, τον απόξηραίνουν ή τον διατηρούν στην κατάψυξη. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να διατηρήσετε και εσείς τα φρέσκα μυρωδικά στην κατάψυξη.

    Οι πίτες του Αιγαίου γίνονται συνήθως με 2 χοντρά χωριάτικα φύλλα. Δηλαδή κάθε πίτα έχει 1 χοντρό χωριάτικο  φύλλο πάνω, 1 χοντρό χωριάτικο φύλλο κάτω και στη μέση μπαίνει η γέμιση. Θα βρείτε όμως και πίτες με 4 πιο λεπτά φύλλα. Δηλαδή 2 χωριάτικα φύλλα πάνω, 2 χωριάτικα φύλλα κάτω και στη μέση η γέμιση.

    Ανοίξτε τη ζύμη για το χωριάτικο φύλλο σε δυο χοντρά φύλλα ή σε 4 πιο λεπτά χωριάτικα φύλλα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε έτοιμα χωριάτικα φύλλα η 2 έτοιμα φύλλα κουρού.

    Συνήθως οι γεμίσεις στις πίτες του Αιγαίου είναι ωμές. Δηλαδή δεν μαγειρεύονται πριν μπουν μέσα στα φύλλα. Σπάνια θα δείτε πίτα κυκλαδίτικη να έχει γέμιση μαγειρεμένη εκτός αν πρόκειται για γλυκιά συνταγή.

    Πάρε ακόμα μια γεύση από Μύκονο, προορισμός με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται