Η Πασταχιούτα ή παστασιούτα, είναι η παραδοσιακή συνταγή σάλτσας, για μακαρονάδα του γάμου που σερβίρεται στο νησί σαν πρώτο πιάτο σε όλα τα γαμήλια...

Η Πασταχιούτα ή παστασιούτα, είναι η παραδοσιακή συνταγή σάλτσας, για μακαρονάδα του γάμου που σερβίρεται στο νησί σαν πρώτο πιάτο σε όλα τα γαμήλια γεύματα. Η παραδοσιακή ροδίτικη συνταγή είναι πολύ αρωματική και τα μπαχαρικά μοσχοβολάνε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για τη μακαρονάδα γάμου

  • 1.200 γρ. κιμά (1 φορά περασμένο στην μηχανή αλέσεως)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας
  • 2 κούπες ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 2 γαρύφαλλα
  • Αλάτι Πιπέρι
  • 2 φλ. ζεστό νερό
  • Μακαρόνια για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

    Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτα την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ.

    Προσθέτουμε κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά.

    Σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40 λεπτά. Σχεδόν μέχρι να στεγνώσει η κατσαρόλα.

    Τέλος προσθέτουμε το νερό, δυναμώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και βράζουμε για 15λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα Πασταχιούτα.

    Σερβίρουμε με ζυμαρικά επιλογής.

    Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Αργυρή Σεντονά, από τα Απόλλωνα της Ρόδου η οποία μοιράστηκε την παραδοσιακή συνταγή της μαζί μας.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται