Εκτέλεση
Πλένουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες.
Tις κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και τις αφήνουμε για 10΄ σε μπολ με νερό.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και κολοκυθάκια.
Στύβουμε τις μελιτζάνες από το νερό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το σκόρδο για 2΄.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε τα υλικά, να λαδωθούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη.
Συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να καλύπτει το φαγητό, περίπου 1 1/2 φλυτζάνι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ραγού και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
Σιγοβράζουμε το γιαχνί για 25΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να χυλώσει η σάλτσα.
Όταν μελώσει το φαγητό, είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Το σερβίρουμε πάντα ζεστό με φέτα ή με φρέσκο τυρί.