Εκτέλεση
Οι πατάτες
Διαλέγουμε πολύ μικρές φρέσκιες.
Τις αφήνουμε να σταθούν σε ένα μπολ γεμάτο με νερό για 5 λεπτά.
Μετά τρίβουμε καλά και τις καθαρίζουμε γιατί θα τις μαγειρέψουμε με την φλούδα τους.
Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι ολόγυρα.
Τις βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό να τις σκεπάζει.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 25 λεπτά.
Ο βρασμός εξαρτάται πάντα από το μέγεθος και την ποιότητα της πατάτας.
Αφού βράσουν τις βάζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε στεγνώσουν για λίγο.
Η σάλτσα
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι.
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Όσο είναι ζεστές προσθέτουμε τη σάλτσα και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ρουφήξουν τη σάλτσα.
Προσθέτουμε ακόμα:
Το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, την κάπαρη και τις ελιές.
Τον τόνο αφού τον στραγγίζουμε πρώτα και τον διαλύουμε με το πιρούνι.
Τα ντοματίνια αφού τα κόψουμε στη μέση.
Τον μαϊντανό και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλάτι και το λεμόνι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον.
Την σερβίρουμε κρύα.