Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
Τρίβουμε και ψιχουλιάζουμε το αλεύρι να βραχεί από το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό, το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 νερό μισό γάλα χλιαρό.
Βουτάμε τα χέρια σε έξτρα αλεύρι και ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη γίνει απαλή, μαλακή και εύπλαστη, μαζεύουμε τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε σε λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
Η ζύμη πρέπει να γίνει διπλάσια, αφράτη και φουσκωτή.
Ετοιμάζουμε τα υλικά για την γέμιση.
Αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική σάλτσα ντομάτα.
Πλάθουμε τα πεϊνιρλί.
Χωρίζουμε την αφράτη ζύμη στα 4.
Όποτε χρειάζεται, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τα χέρια ή με τον πλάστη σε μακρόστενο φύλλο, όπως κάνουμε πίτσα.
Δίνουμε σχήμα βαρκούλας στη ζύμη. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Τα αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένο ξύλο κοπής για 30 λεπτά, να φουσκώσουν ξανά σκεπασμένα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία στους 200 με 220 °C στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Τοποθετούμε ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου να πυρώσει καλά για ψηθεί σωστά το πεϊνιρλί.
Γεμίζουμε κάθε πεϊνιρλί ζαμπόν και μπόλικο κασέρι.
Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε, όπως ντομάτα, παστουρμά, ζαμπόν, αυγό και ό,τι σας αρέσει.
Ακουμπάμε τα γεμάτα πεϊνιρλί πάνω στο καυτό ταψί.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν καλά.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο καυτά όπως είναι τα αλείφουμε με λιωμένο καλό βούτυρο να γυαλίσουν και τα σερβίρουμε ζεστά.
Μυστικά
Χρησιμοποιήστε αλεύρι δυνατό, πλούσιο σε πρωτεΐνες. Αν όμως δεν έχετε δυνατό τότε βάλτε γ.ο.χ.
Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αφήστε την καλά σκεπασμένη να ξεκουραστεί και να αναπτυχτεί το πλέγμα της γλουτένης. Θα την κάνει πολύ ελαστική και εύκολη στο πλάσιμο. Επίσης, με την ξεκούραση της ζύμης θα έχουμε αφράτο πεινιρλί.
Είναι απαραίτητο μετά αφού δώσουμε σχήμα στη ζύμη, να τα αφήσουμε να κάνουν το δεύτερο φούσκωμα, έτσι θα γίνουν πολύ αφράτα.
Στην ζύμη αντί για σκέτο νερό, μπορείτε να βάλετε μισό νερό και μισό γάλα χλιαρό για πιο πλούσια γεύση.
Αν πρόκειται να βάλετε αυγό, ψήστε το πεινιρλί με το ζαμπόν του και το κασέρι για λίγα λεπτά και λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο, ρίξτε το αυγό.
Αντί να τα αλείψετε με λιωμένο βούτυρο μόλις βγουν από το φούρνο, ακουμπήστε μικρά κομμάτια βουτύρου, στην επιφάνειά τους και βάλτε τα στο φούρνο. Το βούτυρο που ψήνεται ποτίζει την ζύμη και επειδή καίγονται οι πρωτεΐνες του βουτύρου το άρωμα και η γεύση είναι 100 φορές καλύτερο.
Δώστε προσοχή στο ψήσιμο. Θέλει δυνατό φούρνο και αντιστάσεις. Όπως η πίτσα. Αποφεύγεται τον αέρα δεν θα σας το ψήσει σωστά. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε πυρώσει ένα ταψί στην κάτω αντίσταση του φούρνου και τα ρίξετε μέσα, έτοιμα, να ψηθούν να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογα με το μέγεθος πάντα γύρω στα 25 λεπτά και με την προϋπόθεση ότι ο φούρνος σας είναι καλά πυρωμένος.