Χαρείτε τα κυδώνια στη εποχή τους και φτιάξτε μεγάλη ποσότητα γιατί διαρκούν για μικρή περίοδο. Απολαύστε τον σκέτο σαν γλυκό, ή συνοδεύστε τυριά. Είναι...

Χαρείτε τα κυδώνια στη εποχή τους και φτιάξτε μεγάλη ποσότητα γιατί διαρκούν για μικρή περίοδο. Απολαύστε τον σκέτο σαν γλυκό, ή συνοδεύστε τυριά. Είναι καταπληκτική συνταγή.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
46

Υλικά

  • Μερίδες 2 βάζα

Για τον πελτέ κυδώνι

  • 5 ώριμα κυδώνια
  • Ζάχαρη (δείτε εκτέλεση)
  • Νερό (δείτε εκτέλεση)
  • 1 μικρό λεμόνι
  • 1 κλων. αρμπαρόριζα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για να γίνει τέλειος ο πελτές, διαλέγουμε κυδώνια ώριμα.

    Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε όλο το χνούδι. Διαβάστε όλα τα μυστικά για τα κυδώνια εδώ.

    Τα σκουπίζουμε με πετσέτα να γυαλίσουν.

    Με προσοχή γιατί τα κυδώνια είναι σκληρά, κόβουμε τα φρούτα στα 4.

    Κρατάμε τη φλούδα πάνω στο φρούτο, την καρδιά και τα κουκούτσια.

    Βάζουμε τα κυδώνια σε μία κατσαρόλα μέτρια.

    Τα καλύπτουμε με νερό. Το νερό πρέπει να καλύπτει τα κυδώνια 3 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του φρούτου.

    Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τελείως, περίπου για 1 ώρα.

    Χρειαζόμαστε τουλπάνι διπλωμένο ή τούλι διπλωμένο.

    Το βάζουμε σε λεπτή σίτα και στραγγίζουμε σε μπολ όλο το υγρό της κατσαρόλας.

    Αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά όλος ο χυμός του κυδωνιού.

    Προσοχή δεν πιέζουμε τα φρούτα γιατί θα θολώσει ο πελτές στο τέλος.

    Αφήνουμε να στραγγίσουν καλά χωρίς καμία πίεση στα υλικά.

    Αφαιρούμε και πετάμε όλο το υλικό των φρούτων αφού πλέον έχουμε πάρει όλη τη μοναδική γεύση και το άρωμά τους.

    Ξανασουρώνουμε το χυμό σε διπλή σίτα και μετράμε το υγρό σε φλιτζάνια.

    Όσα φλιτζάνια βγει ο χυμός, χρειαζόμαστε τη μισή ποσότητα σε ζάχαρη. Δηλαδή για κάθε φλιτζάνι χυμό θέλουμε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.

    Βράζουμε τον πελτέ κυδώνι σε δυνατή φωτιά γύρω στα 30 λεπτά περίπου.

    Όσο βράζει αρχίζει να κοκκινίζει το χρώμα του και να πήζει.

    Στα 20 λεπτά βρασμού, ρίξτε τον χυμό λεμόνι και την αρμπαρόριζα και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να δέσει ο πελτές.

    Για να σιγουρευτείτε ότι ο πελτές κυδώνι είναι έτοιμος, βάλτε πιατάκι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Στάξτε λίγο ζεστό πελτέ.

    Περιμένετε 1 λεπτό και μετά με το δάχτυλο ανοίξτε αυλάκι στο ζελέ.

    Αν κλείσει, σημαίνει ότι θέλει λίγη ώρα επιπλέον βράσιμο. Αν η διαδρομή που κάνατε με το δάχτυλο μείνει ανοιχτή, τότε ο πελτές κυδώνι είναι έτοιμος.

    Αδειάζουμε τον πελτέ σε βάζα ρηχά ή σε μεγάλο πυρέξ.

    Αν τον βάλετε σε μεγάλο πυρέξ, μόλις κρυώσει κόβεται σε τρεμουλιαστά κομμάτια και σερβίρεται με τυριά και αλλαντικά ή απολαμβάνεται σαν γλυκιά μπουκιά.

    Το κόκκινο χρώμα του πελτέ, εξαρτάται κυρίως από το πόσο ώριμα είναι τα κυδώνια και από το καραμέλωμα της ζάχαρης στο βράσιμο.

    Μυστικά

    Ο πελτές κυδώνι για να πάρει κατακόκκινο χρώμα, πρέπει τα φρούτα να είναι πολύ ώριμα. Είναι καθοριστικός ο βαθμός ωρίμανσης του κυδωνιού στο τελικό αποτέλεσμα του πελτέ.

    Μην σκεπάζετε τον πελτέ κυδώνι όσο βράζει.

    Μη σας ξεγελάει η πυκνότητά του όσο είναι στην κατσαρόλα. Όταν κρυώσει θα πήξει πολύ. Αν δεν είστε σίγουροι για το σωστό δέσιμο του πελτέ, αφήστε τον να κρυώσει τελείως στην κατσαρόλα και τότε να τσεκάρετε την υφή του.

    Καλή επιτυχία, είναι υπέροχη η γεύση του!

    Θέλετε περισσότερες συνταγές με κυδώνια; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Δείτε εδώ περισσότερα μυστικά για τα γλυκά του κουταλιού:

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται