Από τα ωραιότερα ψωμιά που σας έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί γεύμα από μόνο του.

Από τα ωραιότερα ψωμιά που σας έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί γεύμα από μόνο του.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
5

Υλικά

  • Μερίδες 2 τμχ

Για τη φραντζόλα

  • 1 kg αλεύρι γ.ο.χ
  • 2½ κύβους νωπή μαγιά 50-60 γρ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
  • 2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 'Οσο σηκώσει νερό (περίπου ½ ποτήρι)

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες λεπτές
  • 6-8 ασπρομανίταρα
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 1 φλ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μείγμα

    Τρίβουμε με τα δάχτυλα τη μαγιά μέσα στο γάλα.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε λεκάνη.

    Ρίχνουμε το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα δάχτυλα.

    Τα ψιχουλιάζουμε, να βραχεί το αλεύρι με το βούτυρο, κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το χυμό λεμονιού, το γάλα με τη μαγιά και λίγο νερό.

    Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα.

    Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.

    Την ξαναβάζουμε στη λεκάνη και τη σκεπάζουμε καλά.

    Αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

    Για τη γέμιση

    Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά για 5 με 6 λεπτά, να πιούν τα υγρά τους.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε και τη σάλτσα ντομάτας.

    Η γέμιση πρέπει να είναι δεμένη καλά, χωρίς πολλά υγρά.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

    Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

    Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο.

    Απλώνουμε τη γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω.

    Πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί.

    Ρολάρουμε τη φραντζόλα.

    Τη βάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι.

    Ομοίως φτιάχνουμε και τη δεύτερη φραντζόλα.

    Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.

    Ψήνουμε τις γεμιστές φραντζόλες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.

    Για τη μαγιά

    Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται