Για το πεπόνι γλυκό
Κόβουμε τα πεπόνια στη μέση, τα καθαρίζουμε από τους σπόρους και τη φλούδα και τα κόβουμε σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από μπουκιά.
Βράζουμε νερό σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τα κομμάτια πεπόνι σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι και το βυθίζουμε με το σουρωτήρι στο βραστό νερό για 4 με 5 λεπτά.
Μετά, τα βουτάμε σε παγωμένο νερό τα στραγγίζουμε και τα αραδιάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να δέσουν σε παχύ σιρόπι.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το πεπόνι και τα αφήνουμε για 4 ώρες.
Μετά, βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κάτσει για άλλες 8 ώρες.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή άλλες 2 φορές.
Την τελευταία φορά, λίγο προτού σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε στο γλυκό το μπαστουνάκι της βανίλιας χαραγμένο και το χυμό λεμονιού.
Υπολογίστε στο χρόνο παρασκευής το χρόνο αναμονής που απαιτείται δηλαδή πάνω από 24 ώρες.
Για τη συντήρηση του γλυκού
Όπως είναι καυτό το γλυκό, το βάζουμε σε στεγνή και καυτή αποστειρωμένη γυάλα.
Γεμίζουμε τη γυάλα μέχρι το χείλος του, το κλείνουμε αεροστεγώς και το γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, το γυρίζουμε με το καπάκι προς τα πάνω και το φυλάμε σε σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
Αν θέλουμε πεπόνι γλασέ αντί για γλυκό του κουταλιού, βγάζουμε το πεπόνι από το σιρόπι, το αφήνουμε να στραγγίσει σε μια σχάρα και όταν στεγνώσει το βουτάμε σε ζάχαρη και τινάζουμε τα κομμάτια για να φύγει η περιττή.