Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε τα πλυμένα και στεγνά φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το κουκουνάρι και ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε να πολτοποιηθούν πλήρως.
Ρίχνουμε σιγά σιγά με ροή κλωστής το ελαιόλαδο, ώστε να γίνει κρέμα το μείγμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό.
Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά προσθέτουμε λίγη ψιλοτριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Μυστικά για το πέστο αβοκάντο
Η βουτυράτη υφή του και η πλούσια γεύση του αβοκάντο μέσα στη συνταγή, κάνει το πέστο αβοκάντο ιδανικό για να το βάλετε σε μακαρονάδα, να το αλείφετε σε μπρουσκέτες, να το κάνετε γέμιση σε σάντουιτς, ντρέσινγκ σε σαλάτες και να το αναμίξετε με γιαούρτι σε ένα ιδιαίτερο ντιπ.
Πέστο με καταπράσινο χρώμα
Μπορείτε το πέστο που θα περισσέψει, να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας μέσα σε γυάλινο σκεύος για 3-4 επιπλέον ημέρες. Όμως, επειδή οξειδώνεται αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο και να σκεπάσετε το πέστο σας με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια του. Έτσι θα διατηρήσει το πράσινο χρώμα του χωρίς να γίνει χακί ή ανοιχτό καφέ.
Λόγω της ύπαρξης του αβοκάντο στην συνταγή δεν μπορούμε να το διατηρήσουμε για παραπάνω χρονικό διάστημα όπως το κανονικό πέστο.
Παίξτε με τη γεύση του
Μπορείτε να βάλετε εκτός από βασιλικό, φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή αν σας αρέσει η έντονη γεύση του, κόλιανδρο. Κάντε μίξη των βοτάνων και δημιουργείτε το δικό σας πέστο, με τη σφραγίδα σας.
Όχι μόνο κουκουνάρι στο πέστο
Μπορείτε να βάλετε ωμή ψίχα από φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο, καρύδι ή φουντούκια. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και τη γευστική σας παλέτα να σας καθοδηγήσει. Γιατί ως γνωστόν, «περί ορέξεως …»
Αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του σκόρδου και δεν το αγαπάτε ιδιαίτερα, τότε μπορείτε να πολτοποιήσετε ψημένο σκόρδο ή να προσθέσετε λίγο σκορδόλαδο. Δηλαδή να πολτοποιήσετε σκελίδες σκόρδου με ελαιόλαδο, να αφήσετε να καθίσει το σκόρδο στην βάση του βάζου και να χρησιμοποιήσετε λίγο από το αρωματισμένο ελαιόλαδο για να δώσετε ένταση και ταυτότητα.
Τυρί στο πέστο
Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό, ώριμο και νόστιμο τυρί. Παρμεζάνα παλαιωμένη, ώριμο πεκορίνο, μετσοβάνα παλαιωμένη (εκπληκτικό τυρί από το Μέτσοβο), ή ακόμα κι ένα ώριμο λαδοτύρι Νάξου (με υφή παλαιωμένης παρμεζάνας και κορυφαία γεύση) είναι ιδανικό γι’ αυτήν την υπέροχη σάλτσα.