Pina colada (Πίνα κολάντα)
Η συνταγή για πίνα κολάντα (pina colada) που θα σας δώσω παρακάτω θα σας ταξιδέψει σε τόπους και μέρη μακρινά και εξωτικά! Μπρούμε επίσης να απολαύσουμε την πίνα κολάντα χωρίς αλκοόλ (virgin colada), παραλείπoντας το ρούμι.
Για τον πουρέ ανανά
Καθαρίζουμε καλά έναν ολόκληρο ώριμο ανανά και κόβουμε σε κομμάτια. Χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και το φρέσκο λάιμ, σε μέτρια ένταση, μέχρι να μετατραπεί σε όμορφο πουρέ. Συντηρείται στο ψυγείο σε αποστειρωμένο δοχείο για περίπου 4-5 μέρες.
Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρεσκοστυμμένο χυμό, βάζοντας τα κομμάτια του ανανά σε αποχυμωτή.
Αν θέλουμε σουρώνουμε τον χυμό ή τον πουρέ, αν και δεν είναι αναγκαίο.
Βάζουμε σε ένα μπλέντερ όλα τα συστατικά της συνταγής για την πίνα κολάντα.
Χτυπάμε αρχικά σε μέτρια ένταση για 15 δευτερόλεπτα και άλλα 15-20 περίπου στην υψηλή ένταση, μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα συστατικά μεταξύ τους και να πάρει το κοκτέιλ μας τη μορφή-υφή γρανίτας.
Αν δεν έχουμε μπλέντερ, μπορούμε να φτιάξουμε την πίνα κολάντα και σε σέικερ, χτυπώντας όμως με πάγο κανονικό.
Ιδανικά, σερβίρουμε την pina colada σε ποτήρι ψηλό τύπου hurricane, όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία της συνταγής.
Γαρνίρουμε το cocktail με ένα κομμάτι από φρέσκο ανανά. Βάζουμε ένα χοντρό βιοδιασπώμενο καλαμάκι και απολαμβάνουμε!
Τα μυστικά και η ιστορία
Η ιστορία της πίνα κολάντα μας πηγαίνει πίσω στον 19 αιώνα και συγκεκριμένα στο Πουέρτο Pίκο, όπου ο Πορτορικανός πειρατής Roberto Cofresi έδινε στο πλήρωμά του ένα αλκοολούχο ρόφημα το οποίο περιείχε λευκό ρούμι, ανανά και γάλα καρύδας, για να τους τονώνει και να τους εμψυχώνει!
Μετά τo θάνατο του Roberto (το 1825) η συνταγή χάθηκε. Τη συνταγή αναβίωσε ο bartender Ramon “Monchito” Morrero στο
ξενοδοχείο Caribe Hilton hotel στο Πουέρτο Ρίκο το 1954. Από τότε μέχρι σήμερα, φτιάχνεται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές κοκτέιλ, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες!
Αν χρησιμοποιήσουμε κανονικό πάγο, τον βγάζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη για να είναι όσο πιο ξηρός γίνεται.
Ιδανικά, χρησιμοποιούμε κρέμα καρύδας και όχι γάλα καρύδας, γιατί η κρέμα θα βοηθήσει το κοκτέιλ μας να αποκτήσει αυτή την τέλεια γρανιτένια υφή.
Το σιρόπι καρύδας το προσθέτουμε στο ποτό μας σαν ενισχυτικό γεύσης και θα το βρούμε εύκολα στο εμπόριο, σχεδόν σε όλες τις κάβες.
Για όσους από εσάς είστε πολύ μερακλήδες, το σερβίρισμα του ποτού μπορεί να γίνει και στο κουφάρι φρέσκου ανανά, του οποίου το εσωτερικό το έχουμε αφαιρέσει για να φτιάξουμε τον χυμό ή τον πουρέ ανανά.
Η αφαίρεση της σάρκας ανανά μπορεί να γίνει πιο εύκολα με ένα ειδικό εργαλείο πού μπορούμε να προμηθευτούμε από οποιοδήποτε μαγαζί εξοπλισμού χώρων εστίασης.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.