Για την κυπριακή πίτα
Για την κυπριακή πίτα, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να αφρίσει στην επιφάνεια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ.
Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και όταν σχηματιστεί ζύμη τη βγάζουμε στον πάγκο. Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική η ζύμη.
Τεντώνοντας τη ζύμη βοηθάμε στο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να δεθούν τα συστατικά του αλευριού.
Αφήνουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ τη ζύμη σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ξεφουσκώνοντάς την.
Τη χωρίζουμε σε 6 ή 8 κομμάτια.
Τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Τα σκεπάζουμε για 15 λεπτά.
Με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε οβάλ κυπριακή πίτα.
Αραδιάζουμε όλες τις κυπριακές πίτες σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις καλύπτουμε με καθαρό πανί.
Αφήνουμε για 30΄ να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 220°C στον αέρα, μαζί με τις λαμαρίνες.
Πρέπει να έχουν κάψει καλά οι λαμαρίνες πριν πέσουν οι πίτες πάνω.
Μοιράζουμε τις πίτες πάνω στις καυτές λαμαρίνες και ψήνουμε για 5 λεπτά, να φουσκώσουν.
Μην τις ροδίσετε πολύ γιατί σκληραίνουν.
Αφού κρυώσουν μπορoύμε να καταψύξουμε όσες δεν χρησιμοποιήσουμε.
Ανοίγουμε τις πίτες στη μέση (κάνουμε θήκη) και τις γεμίζουμε με ό,τι επιθυμούμε.