Πιταράκια και Πλακόπιτες Μήλου
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να βραχεί το αλεύρι και να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
Βγάζουμε την ακανόνιστη ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο και ζυμώνουμε την ζύμη μέχρι να ρουφήξει όλα τα υλικά.
Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι λεία, απαλή κι εύπλαστη.
Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτι και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πασπαλίζοντας τον πάγκο με λίγο αλεύρι.
Κόβουμε δίσκους ζύμης 10-12 εκατοστά.
Ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση σε κάθε φύλλο.
Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο αφού αλείψουνε τις άκρες με λίγο νερό.
Με πιρούνι τσιμπάμε τις ενώσεις.
Όταν τα φτιάξουμε όλα τα τηγανίζουμε για 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φουσκαλιάσει και να ροδίσει ελαφρά το φύλλο.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και υπάρχουν σε κάθε μηλέικο σπίτι γιατί είναι το παραδοσιακό κέρασμα.
Μάθε πώς να μην πετάγεται λάδι στο τηγάνισμα.
Πλακόπιτες Μήλου με τυρί
Με την ίδια ζύμη, στη Μήλο φτιάχνουν και τις πλακόπιτες.
Παίρνουμε μικρό κομμάτι ζύμης, το κάνουμε πλακέ ανάμεσα στις παλάμες, γεμίζουμε με 1 κ.γλ. γέμιση, κλείνουμε τις άκρες πάνω στη γέμιση και σε αλευρωμένη επιφάνεια πατάμε ελαφρά με την παλάμη ή με πλάστη να γίνει πλακέ πιτάκι. Προσοχή μην πιέσετε πολύ γιατί σκάει η ζύμη και βγαίνει έξω το τυρί.
Τηγανίζουμε τις πλακόπιτες σε ελαιόλαδο, να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές για 2 με 3 λεπτά.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και και τις πασπαλίζουμε με ξηροτύρι μηλέικο ή κεφαλοτύρι.
Μυστικά για πιταράκια
Η ζύμη για πιταράκια Μηλέικα μπορεί να μείνει στο ψυγείο σκεπασμένη μέχρι και 2 ημέρες.
Αν δεν βρείτε το παραδοσιακό μηλέικο τυρί, χρησιμοποιήστε κεφαλοτύρι, λαδοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
Παραδοσιακά γίνονται με ξηροτύρι και ξερό κρεμμύδι. Αλλά τα φτιάχνουν και με μαλακό τυρί και λίγο δυόσμο όπως τα νησιώτικα πιταράκια
Τα μηλέικα πιταράκια μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη αμέσως μόλις τα φτιάξετε. Μετά θα τα τηγανίσετε έτσι όπως είναι παγωμένα.
Προσοχή στη θερμοκρασία λαδιού. Αν είναι πολύ καυτό θα αρπάξουν απέξω κι αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία του τηγανιού, θα ρουφήξουν λάδι.
Τα μηλέικα πιταράκια δεν θέλουν πολύ γέμιση, γιατί το τυρί είναι έντονα πικάντικο και 1 κ.γλ. γέμιση είναι αρκετή για να ισορροπήσει το έντονο τυρί με το κρεμμύδι.
Όσο πιο λεπτό ανοίξετε το φύλλο τόσο πιο φουσκαλιαστό θα γίνει στο τηγάνι το κάθε πιταράκι.
Γίνονται και στο φούρνο αφού τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο.