• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
2

Για το χυλο

  • 5 1/2 φλ. καλαμποκαλευρο
  • 4 φλ. νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι

Για το ταψί

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φυτικό βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. σπανάκι ή ανάμεικτο με λάπαθα σέσκουλα
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 4 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. δυόσμο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Γεμιση

    Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά.

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χλωρά κρεμμύδια, το πράσο και τα βότανα.

    Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια.

    Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ανακατεύουμε τα υλικά κι αφήνουμε για 5-10’ να ιδρώσουν.

    Τρίβουμε με τα χέρια όλα τα υλικά της  και τα στύβουμε λίγα λίγα σε ένα καθαρό μπολ.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.

    Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον.

    Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 34 χ24 εκατ. ή ρηχό στρογγυλό ταψί 36 εκατ.

    Ο χυλος

    Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τον άνηθο.

    Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί παχύς χυλός.

    Για να βγει τραγανός, πρέπει να έχει πάχος το πολύ 2-3 εκατοστά ύψος στο ταψί.
    Στο ταψι

    Ρίχνουμε τα 3/4 του χυλού στο ταψί κι απλώνουμε με ένα κουτάλι να γίνει λεπτή στρώση και να πάει παντού, να γίνει ισόπαχος.

    Πεταχτά βάζουμε τα χόρτα πάνω να καλύψουν τον χυλό.

    Πιέζουμε ελαφρά τα χόρτα να μπουν στο χυλό.

    Αραιώνουμε ελαφρά με μισό φλυτζάνι νερό τον υπόλοιπο χυλό. Περιχύνουμε τον νηστίσιμο πλαστό με τον αραιό χυλό.

    Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή καλύτερα βάζουμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια

    Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο πριν βάλουμε την νηστίσιμη πίτα στο φούρνο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180ºC για περίπου 1 ώρα να ροδίσει ολόγυρα.

    Ο νηστίσιμος πλαστός είναι έτοιμος όταν ροδίσει η επιφάνεια του και ξεκολλήσει ολόγυρα από το ταψί η πίτα.

    Τρίβουμε τα χόρτα και τα λαχανικά με το αλάτι για να «ψηθούν». Αμέσως θα πέσει ο όγκος των λαχανικών μετά την τριβή με τα χέρια και θα μοιάζει η γέμιση σαν σοταρισμένη.

    Μικρο μυστικο

    Λίγο πλιγούρι μέσα στα χόρτα θα μαζέψει όλα τα υγρά.

    Βίντεο

    Τι άλλη νηστίσιμη πίτα φτιάχνεις;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται