Εκτέλεση
Προετοιμασία
Λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 30×20εκ. ή στρογγυλό 30 εκατ.
Πρώτα, θα φτιάξουμε το σιρόπι για να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Από την ώρα που θα πάρει βράση μετράμε 5 λεπτά βρασμού χωρίς να ανακατεύουμε..
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Θα σιροπιάsουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.
Για το μίγμα
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ, το σιμιγδάλι, και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χτυπάμε τα υλικά με μίξερ χειρός για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να φουσκώσουν τα αυγά και να αφρατέψουνε.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το λάδι, το γιαούρτι, τη μαρμελάδα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με το μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα απλά να χαθούν τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά για 1 λεπτό όχι περισσότερο.
Δεν θέλει πολύ χτύπημα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί
Πρέπει να σταθεί για 5 λεπτά να ποτίσει καλά το μιγμα και να φουσκώσει ελαφρά .
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει ελαφρά από τα τοιχώματα.
Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά ελέγχουμε το κέντρο της με ένα μαχαίρι. Όταν βγει στεγνή, είναι έτοιμο.
Αμέσως μόλις βγει καυτή τη σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το κρύο σιρόπι για να απορροφηθεί.
Αφήστε το να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε κομμάτια.
Αν τη βάλετε στο ψυγείο να παγώσει δεν χρειάζεται τίποτα άλλο δίπλα της.