Εκτέλεση
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρώτα φτιάχνουμε το παντεσπάνι για να ψηθεί και να κρυώσει.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Μαζεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ.
Βάζουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ.
Ενώνουμε τα δυο μίγματα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα καθαρό μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και με μίξερ τα χτυπάμε μέχρι να αρχίσουν να πήζουν.
Βροχηδόν ρίχνουμε 2 κουταλιές από τη συνολική ζάχαρη και χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να γυαλίσει και να κάνει κορυφές που στέκονται.
Την αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να κρεμόσουν.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στους κρόκους.
Συνεχίζουμε το απαλό χτύπημα προσθέτοντας εναλλάξ τα στερεά υλικά με την υπόλοιπη μαρέγκα.
Το μίγμα δεν θέλει πολύ χτύπημα γιατί θα χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Βάζουμε την πουτίγκα σε βουτυρωμένο μακρόστενο πυρέξ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C για περίπου 45 λεπτά, να φουσκώσει, να ροδίσει, να σταθεροποιηθεί και να κάνει κρούστα.
Για την κρέμα
Πρώτα χτυπάμε με μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει κορυφές, να σταθεροποιηθεί και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, την βανίλια, την κανέλα.
Ανακατεύοντας συνεχώς αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να δέσει η κρέμα. Η κρέμα θα δέσει όσο βράζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει, αφού κρυώσει θα σφίξει αρκετά.
Την αφήνουμε με εφαπτόμενη μεμβράνη στην επιφάνεια της, να κρυώσει τελείως.
Με το μίξερ χειρός την αφρατεύουμε.
Λίγη λίγη ανακατεύοντας με μαλακή σπάτουλα, ρίχνουμε την κρύα κρέμα μέσα στην κρέμα βανίλια και τις ενώνουμε με απαλές κινήσεις.
Αδειάζουμε την βελούδινη κρέμα πάνω στο κρύο γλυκό και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τελείως για μερικές ώρες.
Πασπαλίζουμε κανέλα, ψιλοκομμένο καρύδι και λίγο ξύσμα σοκολάτας.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από χυμό λεμόνι και κονιάκ σε μικρή κατσαρόλα.
Βράζουμε το σιρόπι από την ώρα που θα πάρει βράση για 5 λεπτά.
Μόλις αρχίσει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.
Αφού περάσουν τα 5 λεπτά και πυκνώσει τότε ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ.
Τρυπάμε ολόγυρα με σουβλί το γλυκό και περιχύνουμε λίγο λίγο με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά περιχύνουμε με την κρέμα.
Μυστικά
Το σιρόπι πρέπει να είναι δεμένο και ζεστό και η πουτίγκα κρύα.
Μυστικό για να βγάζει το πορτοκάλι όλα τα αρώματα από τα αιθέρια έλαια: το βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε ελάχιστη ζάχαρη. Πιέζουμε με κουτάλι και το τρίβουμε ώστε να απελευθερώσει όλα τα αιθέρια έλαιά του.
Το παντεσπάνι δεν θέλει πολύ ανακάτεμα γιατί θα πέσει ο όγκος της μαρέγκας.
Αν δεν ψηθεί σωστά το παντεσπάνι και στην καρδιά του δεν έχει στεγνώσει η ζύμη, τότε μόλις το βγάλετε από το φούρνο θα κάτσει στη μέση θα κάνει λακούβα.
Συνεχές ανακάτεμα στην κρέμα για να μην κάτσει το κορν φλάουρ στον πάτο και καεί.
Πρέπει να κρυώσει καλά η κρέμα βανίλια να σφίξει για να ενωθεί με την κρύα σαντιγί.
Την σαντιγί μπορείτε και να την παραλείψετε τελείως. Δηλαδή να ρίξετε την κρέμα πάνω στο γλυκό όσο είναι ακόμα ρευστή και ζεστή.
Πασπαλίζουμε το γλυκό με μπόλικη κανέλα στο σερβίρισμα ή και ξύσμα σοκολάτας. Ψιλοκομμένα καρύδια στην επιφάνεια της πουτίγκας ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα.
Ένα ξύλο κανέλας μέσα στην κρέμα που βράζει απογειώνει τη γεύση της και μετά το βράσιμο το αφαιρούμε.
Αν έχετε το χρόνο, φτιάξτε το παντεσπάνι και το σιρόπι και σιροπιάστε μια ημέρα πριν. Την επόμενη βάλτε την κρέμα, έτσι γίνεται θεϊκό.
Όπως όλα τα σιροπιαστά πρέπει να μείνει να τραβήξει το σιρόπι σωστά.
Γίνεται ακόμα πιο ωραίο αν μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο με την κρέμα.