Εκτέλεση
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180-190°C. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Αν έχουμε μεγάλο και βαθύ σκεύος για σουφλέ το βουτυρώνουμε καλά, αλλιώς χρησιμοποιούμε πυρίμαχα βαθύ ταψί 2 λίτρων καλά βουτυρωμένο.
Για το μίγμα
Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και κακάο σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με κουτάλι.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά: γάλα, αβγά, βανίλια, λιωμένο βούτυρο, λικέρ και τον καφέ σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά.
Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν. Το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και σκούρο, πλήρως ομογενοποιημένο.
Αδειάζουμε το μείγμα πουτίγκας στο βουτυρωμένο σκεύος.
Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της πουτίγκας.
Τέλος, περιχύνουμε σιγά σιγά με το βραστό νερό.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
Ψήνουμε για περίπου 35-40′. Σερβίρουμε την πουτίγκα σοκολάτας ζέστη και σχεδόν υγρή τριγύρω (δεν κόβεται με κουτάλι).
Μυστικά
Προσοχή, αν χρησιμοποιήσουμε βαθύ σκεύος και η πουτίγκα πάρει ύψος, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο.
Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμη όταν φουσκώσει στη μέση η πουτίγκα και το σιρόπι έχει πυκνώνει σε χοντρές φουσκάλες.
Για την κρέμα ανγκλέζ
Κόβουμε τη βανίλια σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση.
Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η κρέμα.
Είναι έτοιμη, όταν αφήνει παχύ στρώμα κρέμας στην πίσω πλευρά του κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αν θέλετε πιο σοκολατένια και γυαλιστερή επιφάνεια βάλτε σε μικρή κατσαρόλα 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο, 2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη, 2 γεμάτες κουταλιές κακάο και λίγα κομμάτια σοκολάτας.
Προσθέτετε 1 φλ. νερό και τα βράζετε σε σιρόπι.
Περιχύνετε την πουτίγκα όταν τη σερβίρετε.