Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το καρότο, σε λεπτές φέτες.
Έπειτα κόβουμε τις πατάτες σε φέτες 1 εκατοστού.
Σε ταψί 32 εκατοστών βάζουμε μια στρώση από αυτά.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κόβουμε την ντομάτα σε τέταρτα και την προσθέτουμε.
Αν βάλουμε ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση.
Ακουμπάμε τα κλωνάρια μαϊντανού και σέλινου.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο (κρατάμε 2 κ.σ. για το τελείωμα).
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά, να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα
Τα πρώτα 30 λεπτά ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο και μετά ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά.
Για το φιλέτο μπακαλιάρου
Αφού τα έχουμε ξεπαγώσει, τα βάζουμε σε ένα δίσκο.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα αλείφουμε να πάει παντού.
Όταν έχουν περάσει τα 20 λεπτά ψησίματος για τα λαχανικά.
Βάζουμε και τα φιλέτα στο ταψί.
Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Ακουμπάμε λεπτές φέτες λεμονιού πάνω στο ψάρι.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά στο σβηστό φούρνο.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστός και λαχταριστός.
Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τέταρτα λεμονιού.
Για τον παστό
Το ξαλμυρίζουμε καλά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μόνο που θέλει μεγάλη προσοχή με το αλάτι