Για τα ψάρια
Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια πολύ καλά από λέπια και εντόσθια.
Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Φροντίζουμε να πλύνουμε καλά την κοιλιά του ψαριού και μέσα τα βράγχια.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αλατίζουμε μέσα στην κοιλιά κι απ’ έξω για την ψαρόσουπα.
Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει τα ψάρια ολόκληρα. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα (π.χ ένα ψάρι 1,5 κιλό), κόβουμε το κεφάλι ώστε να χωράνε. Ποτέ μην κόβετε τα ψάρια σε μικρά κομμάτια.
Βήμα 2
Μέσα στην κατσαρόλα κάνουμε στρώση κρεμμύδια-πατάτες-καρότα-κολοκύθια, βάζουμε και τη ντομάτα.
Ακουμπάμε τα ψάρια στην επιφάνεια των λαχανικών.
Προσθέτουμε το σέλινο, ολόκληρα τα κλωνάρια.
Προσθέτουμε κρύο νερό, ίσα να καλύπτει τα ψάρια.
Αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
Βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25΄από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Τότε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Βράζουμε για 10΄ επιπλέον χωρίς το καπάκι.
Με δυο σπάτουλες και με προσοχή να μην τα λιώσουμε, βγάζουμε τα βρασμένα ψάρια σε πιατέλα.
Τα διατηρούμε ζεστά και σκεπασμένα γιατί ξεραίνονται στην επιφάνεια.
Βγάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε να μην στεγνώσουν.
Σουρώνουμε το ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα ή λέπια.
Ξαναβάζουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα από τα βρασμένα μας λαχανικά, 2 κρεμμύδια, 2 πατάτες, 2 καρότα και τη ντομάτα.
Τα πολτοποιούμε.
Μόλις ξαναπάρει βράση η σούπα, ρίχνουμε το ρύζι .
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 13-15΄ να σκάσει το ρύζι.
Αν θέλουμε, στύβουμε μόνο χυμό λεμονιού.
Αυγολεμονο για ψαροσουπα
Σαλτσα για αυγολεμονο
Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά να κοπεί ο βρασμός.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε πρώτα καλά (με πιρούνια ή σύρμα) τα ασπράδια, μαζί με 1 κ.σ νερό . Σκοπός μας είναι να σπάσει καλά το ασπράδι χωρίς να γίνει μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε να ενωθούν.
Ρίχνουμε στα αυγά το χυμό λεμονιού σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα .
Παίρνουμε 3 κουτάλες σούπα και τις ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στη σαλτσα, αραιώνοντάς το και χτυπώντας πάντα με σύρμα.
Περιχύνουμε τη σούπα με το αυγολέμονο κι ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα τη σούπα για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1) κι αφήνουμε για 3-4΄ χωρίς να πάρει βράση. Προσοχή, θέλει πολύ χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε την ψαρόσουπα σε βαθιά πιάτα αμέσως.
Τα ψάρια και τα λαχανικά, τα περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρόλο που οι ζεστές σούπες είναι κυρίως φαγητό χειμωνιάτικο, αυτή η σούπα είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό στα νησιά του Αιγαίου. Φτιάξτε την ή απολαύστε τη όταν βρεθείτε στα νησιά.
Μικρα μυστικα
Στην ψαρόσουπα, δεν σοτάρουμε.
Επίσης, ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα..
Το καλύτερο ψάρι για ψαρόσουπα είναι το φρεσκο.
Δε γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα, ίσα που να σκεπάζει τα ψάρια και μην ανακατεύετε.
Τα κρεμμύδια τα βάζουμε , τις πατάτες κομμένες στη μέση, τα καρότα και τα κολοκυθάκια ολόκληρα και τη ντομάτα απαραίτητα ξεφλουδισμένη .
Το ελαιόλαδο μπολικο και το λεμόνι μπαίνει πάντα στο τέλος του βρασμού γιατί χυλώνει την κακαβιά,
Δες ολα τα μυστικα για ψαροσουπα εδω.