Εκτέλεση
Διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο ξινόγαλο.
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξινόγαλο.
Ανακατεύουμε τη ζύμη με την λάμα του μαχαιριού απαλά χωρίς έντονες κινήσεις.
Απαλά με τα χέρια ενώνουμε την ζύμη.
Στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος σε λαμαρίνα.
Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη.
Ακουμπάμε επάνω την ζύμη δίνοντας σχήμα στρογγυλό αλλά πλακέ. Να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκ.
Χαράζουμε βαθύ σταυρό στην επιφάνεια ή 2-3 βαθιές χαρακιές.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νυφάδες βρώμης.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′, αναποδογυρίζουμε τη φρατζόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10′.
Μυστικό
Πρέπει όταν θα χτυπάμε το ψωμί να ακούγεται κούφιος ο ήχος, δείγμα ότι ψήθηκε και στέγνωσε σωστά. Όταν ακούγεται βαρύς γεμάτος ήχος σημαίνει ότι θέλει λίγο επιπλέον ψήσιμο.
Αφήνουμε το ψωμί πάνω σε πετσέτα να κρυώσει ελαφρά και να τραβήξει την υγρασία του.
Μην κόβετε τα ζεστά ψωμιά με μαχαίρι γιατί λασπώνει η ψίχα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε κομμάτια με το χέρι αφού κρυώσει λίγο.
Θυμηθείτε πριν ξεκινήσετε να μελετήστε καλά τον όλα τα μυστικά για τέλειο φουσκωτό ψωμί.